0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Venlige Teddy er en af de gamle kæmper fra Vestegnen, der snart får familie i hovedstaden, når en række nye kæmper gemmer sig hen over sommeren.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gigantiske trætrolde indtager hovedstaden henover sommeren. Men ingen ved, hvor de gemmer sig

Thomas Dambo opnåede international anerkendelse, da han i 2016 byggede en række meterhøje trolde i genbrugstræ rundt omkring i Vestegnens natur. Frem mod september opfører og gemmer han så 10-12 nye i hovedstadens naturområder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kunst. De sidste fire år har de holdt til på Vestegnen. De skjulte kæmper.

Tilde har gemt sig ved søens bred mellem træerne. Louis har ligget og sovet bag boldbanerne. Oscar har som en klassisk eventyrtrold gemt sig under broen. Thomas har solet sig på bakken, mens Trine har skuet ud over naturen fra bakken, og Teddy har stået roligt, mens de nysgerrige hev ham i det store skæg.

Gigantiske skulpturer, man har kunnet lede efter i naturen ud fra et vagt skattekort.

Nu får trætroldene så nye venner i hovedstaden, når kunstner Thomas Dambo de kommende måneder bygger mellem 10 og 12 nye trolde forskellige steder i København. Allerede nu er den første trold ved at være færdig. På Dambos facebookside kan man være med til at stemme om, hvorvidt han skal hedde Kaptajn Nalle eller Nalle Bådsmand.

Hvor den nye meterhøje genbrugskæmpe gemmer sig vil Dambo ikke afsløre. På samme måde som der kun findes et kort med omtrentlige markeringer af troldenes placeringer på Vestegnen, skal de nye københavnertrolde få børn og barnlige sjæle til at afsøge byens utallige naturoaser, forklarer kunstneren til Berlingske:

»Det er ikke destinationen. Det er rejsen derhen, der er spændende. Folk har svært ved at gå tur uden et mål. Jeg vil gerne lede folk hen til troldene og skabe et eventyr for folk. Jeg ved, hvor mange unikke steder der findes i naturen, som jeg gerne vil åbne lidt op for folk,« siger han.

Læser man i et par opslag på hans facebookside vil man dog kunne se, at en enkelt af de nye trolde i hvert fald kommer til at befinde sig et sted på Amager.

Skulle have gemt sig i Tokyo

Siden Thomas Dambo opførte troldene i Vestegnens natur i 2016, er han blevet verdenskendt for dem. Han har allerede opført trolde flere andre steder i verden.

Det var også planen, at han i år skulle have bygget trolde i Tokyo i forbindelse med De Olympiske Lege og til ørkenfestivalen Burning Man i Nevada, USA.

Nu hvor coronavirusen har holdt ham i København, opfører han trolde her i stedet for.

Hvor mange trolde, det ender med, kommer an på, hvor mange penge og materialer Thomas Dambo kan få samlet sammen frem mod september.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden