0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Kællinger«, »Bitches«, »Høns«: Leder på berømt dansk fotoskole anklages for at mobbe, chikanere og krænke sine elever

32 elever har klaget til fotoskolen Fatamorganas bestyrelse over, at skolens mangeårige leder opfører sig nedværdigende og grænseoverskridende over for eleverne. Lederen vil først udtale sig, når skolens bestyrelse har gennemgået sagen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Fra venstre: Coco Ardal, Anne Julie Andersen, Emilie Adelina Monies, Olivia Scheibye, Othilia Leth og Andrea Sode Dam, som er blandt de 32 underskrivere af klagen til Fatamorganas bestyrelse og spom i dag vælger at stå frem med deres oplevelser.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En lang række – primært kvindelige – elever har haft »ubehagelige, nedværdigende, diskriminerende og grænseoverskridende oplevelser« med den mangeårige skoleleder for den berømte danske fotoskole Fatamorgana, Morten Bo.

Skolen har siden 1989 uddannet talent efter talent blandt de førende fotografer i Norden, men i en klage, som 32 nuværende og tidligere elever i slutningen af maj sendte til fotoskolen, fortælles der om udskamning og nedladende sprogbrug mod især kvindelige elever, som skolelederen blandt andet har tiltalt »kællinger«, »bitches« og »høns«.

Flere af eleverne står i en stor artikel i Politiken i dag desuden frem ved navn og fortæller om konkrete, ubehagelige episoder. Ved et tilfælde har Morten Bo eksempelvis stillet sig foran en projektor, så den viste et billede af en kvindelig elevs afklædte krop på hans skridt, hvorefter han tog sig i skridtet. Han har også ved et andet tilfælde forsøgt at hive en dyne af to andre elever, der havde overnattet på skolen.


3 af forårssemesterets 25 elever har i protest over Morten Bos adfærd forladt skolen, heriblandt 26-årige Emilie Adelina Monies. Hun er blandt de 6 elever, som i dag står frem.

»Vi er i 2020 og burde for længst have sagt farvel til krænkende handlinger«, siger hun.

»Det er jo Morten Bos skole«

Med klagen bliver Fatamorgana en i rækken af danske kunstuddannelser, hvor eleverne beskylder lærere og ledelse for at acceptere mobning og nedværdigende opførsel i kunstens navn. Det stod også centralt i kritikken af henholdsvis Forfatterskolen og Kunstakademiet i 2018.

De er voksne mennesker, en hel branche er uddannet fra den skole. Jeg synes, at det er dybt problematisk, at ingen har sagt fra

Politiken har foreholdt Morten Bo elevernes kritikpunkter og flere gange bedt ham kommentere. Han vil ikke stille op til interview, men skriver i en mail:

»Jeg har modtaget den fulde kritik og tager den dybt alvorligt. Jeg har valgt at lade Fatamorganas bestyrelse gennemgå sagen først og vil derefter komme med en udtalelse«.

Morten Bo og skolens administrerende direktør, Morten Nilsson, blev gjort opmærksom på problemer med det psykiske undervisningsmiljø i marts og april i år. De orienterede dog ikke bestyrelsen, men da Morten Bo hørte om klagen fra de 32 underskrivere, inden den nåede bestyrelsen, satte han den på dagsordenen til et bestyrelsesmøde i august, hvor han selv skulle deltage. Nu har resten af bestyrelsen dog indkaldt de tre elever, der har forladt skolen, til et møde uden Morten Bo. Det skal foregå torsdag formiddag.

Vi har kontaktet flere medlemmer af fotoskolens bestyrelse for at spørge, hvorfor de ikke tidligere har handlet på den grænseoverskridende adfærd fra Morten Bo, der ifølge klagen har stået på i årevis. Bestyrelsesmedlem Henrik Saxgren siger:

»Det er jo Morten Bos skole, og han har bedt sine gamle elever og lærere om at sidde i bestyrelsen, og det gør vi for at godkende regnskaber og holde øje med økonomien. Men vi hverken ansætter eller afskediger«.

Fatamorgana er så attraktiv en skole, at den primært finansieres af egenbetaling fra eleverne, men som aftenskole får den også 271.000 kroner fra Københavns Kommune i 2020 under folkeoplysningsloven. Derfor skal skolen overholde undervisningsmiljøloven, som siger, at elever har ret til et godt undervisningsmiljø.

Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Alternativet), tager stærkt afstand fra, hvordan Fatamorgana ifølge klagen drives.

»Denne sag giver grund til at se på, om lovgivningen er hensigtsmæssig, for vi står her som myndighed og kan ikke gå ind i, hvem aftenskolerne ansætter, og hvordan de opfører sig. Det eneste, vi kan forholde os til, er, om de overholder betingelserne for tilskuddet«.

Borgmesteren har nu bedt forvaltningen tage kontakt til bestyrelsen for at bede om en redegørelse for sagen.

26-årige Emilie Adelina Monies håber, at den grænseoverskridende adfærd på Fatamorgana nu stopper:

»Jeg bliver skræmt over, at vi har gæstelærere på skolen, som siger: »Åh, er det stadig så slemt?«. De er voksne mennesker, en hel branche er uddannet fra den skole. Jeg synes, at det er dybt problematisk, at ingen har sagt fra«, siger hun.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts