0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Keramiker vinder igen kopisag mod Netto

Det lykkedes ikke Salling Group og Ronald A/S at blive frifundet i landsretten for krænkelse af ophavsretten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Keramiker Anne Black er gået i rette med, hvad hun mener er Nettos kopiering af hendes produkter. Nu har hun fået landsrettens ord på, at der var tale om kopiering.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Østre Landsret tilkender keramiker Anne Black 300.000 kroner i erstatning i en kopisag mod Salling Group og Ronald A/S. Det skyldes, at kopier af hendes krukker blev solgt i Netto tilbage i 2016.

Det oplyser Østre Landsret.

Afgørelsen i landsretten er en stadfæstelse af en dom fra Sø- og Handelsretten, som blev afsagt sidste år. Dog nedsættes beløbet, som Salling Group – der ejer Netto – og underleverandøren Ronald A/S skal betale i erstatning til Anne Black.

Sø- og Landsretten tilkendte således Anne Black en erstatning på 1,5 millioner kroner. Afgørelsen blev anket af Salling Group og Ronald A/S, der ville frifindes for krænkelse af ophavsretten.

Sagen drejer sig om en hængepotte, en vase og en lågkrukke, der blev solgt som spotvarer i Netto i 2016. Prisen var 39 kroner per styk.

Anne Black solgte samtidig sine produkter til 250 kroner stykket i blandt andet Illums Bolighus og Bahne.

Væsentlig nedsættelse af erstatning

I afgørelsen fra Sø- og Handelsretten skulle Salling Group og Ronald A/S destruere sit lager af de pågældende krukker.

Den del er fjernet i landsrettens dom. Men Salling Group og Ronald A/S må fortsat ikke sælge eller markedsføre produkterne.

Om nedsættelsen af erstatningsbeløbet fra 1,5 millioner til 300.000 kroner skriver Østre Landsret i sin dom, at der er lagt vægt på omsætningen og udbyttet ’ved salget af de krænkende produkter’.

Og i den forbindelse har der været ’betydelig usikkerhed’ vedrørende størrelsen af det tab, som kopisagen har kostet Anne Black.

»Det betød, at et samlet vederlag og erstatning ikke kunne fastsættes til et højere beløb end 300.000 kroner«, skriver landsretten i sin dom.

Anne Black havde krævet 3 millioner kroner i erstatning.

Nettos leverandør var Ronald A/S, som fik fremstillet keramikvarerne i Kina.

Efter discountkædens salg af hængepotten, vasen og krukken dykkede omsætningen hos Anne Black betragteligt, har det tidligere været fremme. Som en konsekvens heraf måtte virksomheden afskedige flere medarbejdere.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts