0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny ballade på Kunstakademiet: Fire professorer erklærer mistillid til rektor

Professorer på Kunstakademiet langer kraftigt ud efter rektor Kirsten Langkilde i en mistillidserklæring til Kulturministeriet. De afviser, at kritikken af ledelsen er forbundet med en identitetspolitisk frygtkultur.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Professorer retter skarp kritik mod rektor Kirsten Langkilde, men afviser at kritikken også er rettet mod en identitetspolitisk kultur.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er igen opstandelse på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Fire professorer har udtrykt stor utilfredshed med ledelsen på akademiet – og direkte mistillid til rektor Kirsten Langkilde – i et brev sendt til Kulturministeriet 28. august.

Det fremgår af en mail, som Politiken har set, hvori de fire professorer orienterer de øvrige ansatte på Kunstakademiet om mistilliden.

»I løbet af de sidste 18 måneder har vi været vidner til og oplevet etableringen af stadig mere usunde og uproduktive arbejdsforhold forårsaget af en autoritær og uklar ledelse«, skrev de i mailen, som fortsætter:

»I lyset af denne uholdbare situation besluttede vi at udarbejde en mistillidserklæring til rektor Kirsten Langkildes ledelse til Kulturministeriet«.

Problemerne på Kunstakademiet håndteres foreløbig internt, og ifølge Politikens oplysninger er der onsdag indkaldt til stormøde for de ansatte. Derudover igangsætter man et dialogforløb, hvor samtlige ansatte er indkaldt til individuelle mus-samtaler.

Vores protest var og er rettet mod rektors strategi og adfærd – intet andet

Men de fire professorer korrigerer nu kritikken over for de studerende på skolen, efter at Weekendavisen i fredags bragte en artikel, som kæder professorernes kritik af ledelsen sammen med en »frygtkultur« og et »identitetspolitisk politi«, der, som avisen beskriver det, kan resultere i kunstnerisk stagnation.

Intet andet

Professorerne tager skarp afstand fra Weekendavisens udlægning af miljøet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i en mail til de studerende, som Politiken har set fra to af hinanden uafhængige kilder:

»Avisens (Weekendavisen, red.) klodsede forsøg på at knytte vores kritik af akademiets ledelse sammen med journalistens egen dagsorden med en generations- og kulturkrig er en komplet fabrikation«, skriver de med henvisning til artiklen i Weekendavisen, hvori der blandt andet står, at »professorer og lærere ved Det Kongelige Danske Kunstakademi har fået nok af både identitetspolitik og djøfisering. De vil af med rektor Kirsten Langkilde«.

»Vores protest var og er rettet mod rektors strategi og adfærd – intet andet. Vi påskønner de aktuelle diskussioner, der finder sted på akademiet og andre steder, om forskelsbehandling, racisme, sexisme, ableism og klassisme«, skriver de.

De fire professorer har ikke ønsket at uddybe kritikken i medierne. Politiken har forsøgt at få en kommentar fra rektor Kirsten Langkilde, der ikke er vendt tilbage.

Kulturministeren må gribe ind over for det her

Ikke desto mindre har diskussioner om identitetspolitiske og beslægtede spørgsmål fyldt betragteligt, når Kunstakademiet de seneste år er blevet ramt af flere sager.

Senest da en historisk buste af Kunstakademiets stifter, Frederik V, blev stjålet fra festsalen og ødelagt af en gruppe anonyme billedkunstnere, der smed den i havnen.

Det fik Nikolaj Bøgh, der er byrådsmedlem for Konservative i Frederiksberg Kommune, til at tordne mod akademiet og kulturministeren.

»Jeg mener, at dette eksempel kommer i forlængelse af længerevarende identitetspolitiske problemer på Kunstakademiet. Kulturministeren må gribe ind over for det her«, udtalte han til Politiken.

Under gulvtæppet

I 2018 blev Kunstakademiet desuden ramt af en #MeToo-skandale. En professor havde krænket og mobbet flere studerende, og Politiken kunne afsløre, at professoren fik en halv million kroner stukket i hånden, da han fratrådte sin stilling efter at være blevet afsløret.

Kirsten Langkilde trådte til i starten af 2019, kort efter at tidligere rektor Sanne Kofod Olsen valgte at fratræde sin stilling i oprør mod besparelser og en plan fra daværende kulturminister Mette Bock (LA) om at sammenlægge landets kunstuddannelser.

Ni måneder efter Kirsten Langkilde blev rektor, blev hun mødt med hård kritik fra studerende. En professor på Malerskolen havde haft en seksuel relation til en studerende, og stort set alle studerende på skolen ønskede ham bortvist allerede i januar 2019.

Professoren blev suspenderet, men efter ti måneder vendte han tilbage med det forbehold, at han skulle bistås af en faglig coach for at »styrke studiemiljøet«.

De studerende mente, at Langkilde havde »fejet sagen ind under gulvtæppet«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere