0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Joy Mogensen fordømmer hærværk mod buste

En buste er blevet stjålet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og ødelagt af en gruppe anonyme billedkunstnere. Nu reagerer kulturministeren på episoden og vil gå i dialog med akademiets ledelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

»Der er ingen fremskridt i vandalisme, og der er ingen kunst i at smide en statue i vandet«, skriver Joy Mogensen (S) i et Facebook-opslag.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Joy Mogensen (S) reagerer nu på den ballade, der er opstået på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

I et Facebook-opslag fordømmer hun, at en gruppe anonyme billedkunstnere har stjålet og ødelagt en værdifuld buste af akademiets stifter, Frederik V, hvilket hun mener »bør få konsekvenser for de ansvarlige«.

Hun skriver samtidig, at der kan være problemer med kulturen på Kunstakademiet.

»Jeg er opmærksom, at Kunstakademiet kan have et problem med identitetspolitiske strømninger. Det kommer ministeriet til at have en dialog med skolens ledelse om«.

Reaktionen kommer efter længerevarende interne stridigheder på Kunstakademiet. Senest har fire professorer udtrykt stor utilfredshed med ledelsen på akademiet – og direkte mistillid til rektor Kirsten Langkilde – i et brev sendt til Kulturministeriet 28. august.

Hverken Københavns Politi, Kunstakademiet eller Akademiraadet, som ejer busten af Frederik V, kan bekræfte, at det er studerende på skolen, der har begået hærværket.

Men på netmediet idoart.dk, hvor aktivisterne offentliggjorde en tekst og video, hvor man ser busten blive skubbet i havnen, skriver de:

»Ved at sænke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inde og uden for kunstakademiet. Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar – ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder, hvorpå kolonialismen stadig er aktiv i dag«.

Problemer med identitetspolitik

Men både kulturministeren og rektor Kirsten Langkilde bruger hærværksepisoden til at sætte fokus på »identitetspolitiske strømninger« på Kunstakademiet.

Politiken ville gerne spørge Kirsten Langkilde, hvordan man agter at gå videre med sagen, samt spørge ind til den udtalte kritik, som professorerne retter mod hende. Hun er ikke vendt tilbage på Politikens henvendelse, men skriver på Kunstakademiets hjemmeside:

»Det er åbenlyst, at Kunstakademiet er nødt til at revurdere og udvikle sin egen kultur for at leve op til sin rolle som en central, nutidig kultur-, uddannelses- og forskningsinstitution«.

Angående professorernes mistillid til hende skriver hun, at hun »lytter til kritikken«, og hun bekræfter, at hun »er i dialog med Kunstakademiets medarbejdere for at forbedre denne situation«.

Professorerne ønsker ikke at uddybe deres kritik af Kirsten Langkilde i medierne.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts