0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gamle træfigurer ændrer fortællingen om den vestlige civilisation

Udspringer den vestlige kultur af jæger/samler-samfund eller af tidlige bondesamfund? Verdens ældste træfigurer giver en del af svaret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Alamy Stock Photo/ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Foto: Alamy Stock Photo/ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Shigir Idol-figuren er mere end dobbelt så gammel som Stonehenge og de egyptiske pyramider, der er henholdsvis 5.000 og 4.500 år gamle.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De små, lange, menneskelignende træfigurer ser måske ikke ud af noget særligt, men det er de. De er en del af verdens ældste, kendte træskulptur, lavet ved afslutningen af sidste istid.

Shigir Idol hedder den, og figuren er mere end dobbelt så gammel som Stonehenge og de egyptiske pyramider, der er henholdsvis 5.000 og 4.500 år gamle.

Forskere har nu opdaget, at figurerne, der blev fundet i Uralbjergene i Rusland på grænsen til Sibirien i 1890, er endnu ældre end tidligere antaget, skriver blandt andre New York Times.

I 1997 daterede russiske forskere dem til at være omkring 9.500 år gamle, i 2018 viste nye undersøgelser, at de var 11.600 år gamle, men nu har hold af tyske og russiske forskere ved Göttingen Universitet i Tyskland fundet ud af, at de formentlig er hele 12.500 år gamle.

Figurerne er udskåret fra det samme træ, der havde 159 årringe, og altså selv havde en del år på bagen, før en lille del af det blev til Shigir Idol.

»Figurerne er udskåret i en tid med store klimaforandringer, hvor tidlige skove begyndte at sprede sig i Eurasien i den sene istid og lige efter«, siger en af forskerne bag undersøgelserne, Thomas Terberger, til New York Times.

»Landskabet forandrede sig, og det samme gjorde kunsten til de figurative former og naturalistiske dyr malet i grotter eller udhugget i sten – måske som en hjælp for menneskene til at forstå de udfordrende omgivelser, de mødte«.

De otte ansigter på Shigir Idol har ifølge forskerne muligvis forbindelser til en skabelsesberetning eller til grænsen mellem himmel og jord. De vidner om en spirituel verden i et område og i en kultur, som strider mod tidligere opfattelser.

Da russiske forskere i 1997 daterede figurerne til 9.500 år gamle, blev det afvist af mange forskere, der havde svært ved at tro, at et jæger-samler-samfund i Uralbjergene havde skabt kunst eller formet deres egen kultur.

I stedet var fortællingen om den vestlige civilisation, at den udsprang fra gamle bondesamfund, siger Thomas Terberger til New York Times. Man mente, at jæger-samler-samfundene var tilbagestående i forhold til de tidlige bondesamfund i Levanten. Og at det var de tidligere bondesamfund for 8.000 år siden, der lagde kimen til den vestlige civilisation og var de første, der udtrykte sig symbolsk og begyndte at have en filosofisk opfattelse af verden.

Shigir Idol vidner om noget andet.

Læs mere: