0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Paul Zinken/Ritzau Scanpix
Foto: Paul Zinken/Ritzau Scanpix

Angiveligt havde aktivisterne gravet den aske for holocaustofre op ved koncentrationslejre, der blev udstillet i glascylindre foran Forbundsdagen i 2019. Efterkommere af myrdede jøder brød sig ikke om den kontroversielle udstilling, så Centrum for Politisk Skønhed måtte sige undskyld og tage cylindrene ned igen.

»Jeg ved ikke, hvor længe jeg kan holde til det her«: Tysklands mest omtalte kunstnere modtager dødstrusler og bliver kaldt terrorister

Foreningen Centrum for Politisk Skønhed vil ikke nøjes med at »male skønne malerier til væggen«. De vil påvirke samfundet og politikerne med provokerende aktioner, »fordi ingen andre kunstnere gider«, som foreningens leder udtrykker det.

FOR ABONNENTER

De har ’begravet’ kister, der angiveligt indeholdt druknede flygtninge fra Syrien, på kirkegårde i Berlin. Foran Den Tyske Forbundsdag, parlamentet i Berlin, har de opstillet store glasrør med aske, som skulle være gravet op i jorden ved krematorier ved koncentrationslejre og altså stamme fra myrdede jøder. I haven ved siden af den højreekstreme politiker Björn Höckes hus har de bygget en minimodel af mindesmærket for Holocaust, da han havde kaldt originalen i Berlin »en skamstøtte«.

Navnet er Centrum for Politisk Skønhed, men nogle kalder dem »terrorister« og »en kriminel forening«. Selv siger de, at de laver radikal kunst af politisk indhold, at de går ind for aggressiv humanisme og bekæmper højreekstremisme med alle midler. Til trods for gruppens åbenlyse engagement i tysk politik er det valg, som resten af nationen følger med stor spænding frem mod valgdagen på søndag, nærmest ligegyldigt for lederen af den mest omtalte kunstnergruppe i Tyskland i mange år, Philipp Ruch.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu