0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Nedslidt« og »gammeldags«: Nu vil regeringen lave gennemgribende om på Nationalmuseet

Regeringen sætter nu penge af til at undersøge, om det er muligt at lave en større renovering og fornyelse af Nationalmuseet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev. har kænge ønsket en moderinisering og renovering af museet. Nu har regeringen sat penge af til en forundersøgelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil nu undersøge muligheden for en gennemgribende fornyelse af Nationalmuseet i København.

Det fremgår af udspillet ’Tættere på II - Byer med plads til alle’, som indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) netop har præsenteret på et pressemøde.

I udspillet foreslår regeringen, at der afsættes 11,8 millioner kroner i perioden 2021-2023 til en forundersøgelse af en »gennemgribende ombygning og fornyelse« af Danmarks største museum, der holder til i Prinsens Palæ ved Frederiksholms Kanal i København.

Museet skal blive »et samlende punkt for vores fælles historie«, siger Ane Halsboe-Jørgensen på pressemødet.

Mit store håb er, at staten vil tage et ansvar, for det kan ikke løftes med fondsmidler

Det har længe været et ønske fra Nationalmuseets direktør Rane Willerslev. I et interview med Kulturmonitor i januar kaldte han museets bygninger for »utidssvarende«. Og mente at blandt andet de mange små og lavloftede rum giver en dårlig publikumsoplevelse – også fordi de er for varme om sommeren og for kolde om vinteren.

»Det er nærmest en skændsel, at Danmarks hovedmuseum – det museum, som skal vise hele Danmarks historie og samle danskerne – er så nedslidt og gammeldags. Mit store håb er, at staten vil tage et ansvar, for det kan ikke løftes med fondsmidler«, sagde Rane Willerslev til Kulturmonitor.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Hvis forundersøgelserne viser gode resultater, er det dog en forudsætning for at sætte renoveringen i gang, at der kan rejses »et substantielt beløb« fra fonde, hedder det i udspillet. Regeringen vil dog også give et »væsentligt økonomisk bidrag«.

Ambitionen er, at Nationalmuseet skal formidle historien på en »engagerende og nybrydende« måde og at få flere genstande fra museets store samling ud i hele landet og tilbage til de steder, de oprindeligt er fundet og hører til, hedder det i udspillet:

»På den måde sigtes der efter, at Nationalmuseet bliver et reelt nationalt museum, der i samarbejde med landets lokale, kulturhistoriske museer er til stede i hele landet til gavn for borgerne«.