0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VI post- romantikere

Andet bind af Dansk Litteraturs Historie fungerer fint som dobbeltportræt af sin tid og af vor tid.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

PÅ UDKIG. 'Digteren Christian Winther paa Spadseretur' hedder Julius Exners sofistikerede billede fra 1869. Winther betragter det unge par, der indgår i et af hans episke digte, der gennemspiller kærlighedsmotiver blandt almuen. Illustration fra bogen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dansk litteraturs historie’ er nu ad snoede, ikke-kronologiske veje nået til bind 2 i udgivelsesrækken, det vil helt konkret sige, at det denne gang er romantikken i Danmark fra 1800 til 1870, der afhandles.

Og det betyder, at vi får et portræt af den såkaldte ’guldalder’, af den europæiske romantiks ekkolod her til lands, af biedermeiertiden, og af Danmarks omtumlede skæbne i form af statsbankerot og et antal tabte krige, der ender med, at vi skrumper gevaldigt ind og lider under hårde slag mod den nationale selvfølelse. En tid, hvis lange slagskygger vi på mange måder stadig lever i.

Periodisk gale Grundtvig
Fremstillingen er organiseret sådan, at Knud Michelsen først leverer et (fremragende) syntetisk overblik over perioden som helhed, hvorefter vi i kronologisk tur og rækkefølge møder et antal af tidens vigtigste litterære og åndshistoriske skikkelser, således at præsentationen af hver enkelt skikkelse ideelt fungerer ikke alene som distinkt portræt, men tillige som et prisme for beskrivelsen af centrale facetter af epokens bevægede og bevægelige landkort.

Den tidlige og første fase løber dermed gennem virtuose og i nogen grad marginale Schack Staffeldt, gennem den tids rædsomme Rifbjerg, nemlig blåhvalen Oehlenschläger, der qua Heinrich Steffens forelæsninger indleder romantikkens frembrud i Danmark, vi hører om min helt Baggesens fejde med Oehlenschläger, og via Hauch og vidunderlige B.S. Ingemann, som Dan Turèll heldigvis genopdagede, vandrer vi hen over geniale og bogstavelig talt periodisk gale Grundtvig, som den endog meget kompetente Grundtvig-ekspert Sune Auken tager hånd om, filosoffen Sibbern, biedermeierkulturen (som ej er identisk med biedermeierkunsten), den ekstremt magtfulde kritiker og dramatiker J.L. Heiberg og endelig Hertz.

Forfatningskrige og revolutioner i Europa
Denne første volte afløses af en episk suite, begyndende med giganten Blicher, rundt om Gyllembour