0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Til havs og tilbage

Bjørn Bredal er sammen med flere hold Politikenlæsere fulgt i sporene på Den Danske Ekspedition til 'Det lykkelige Arabien', der fandt sted i årene 1760-67. Verdens første videnskabelige ekspedition, der endte så tragisk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

STOP. Her er ekspeditionens første mål: Sankt Katharina Klostret i Sinai tegnet af Carsten Niebuhr, som slet ikke var tegner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Christian von Haven var stjernetosset.

Man ville sende ham til Det Lykkelige Arabien via Trankebar: Med skib syd om Afrika, over til Indien og så først tilbage til Arabien!

En vanvittig rundrejse uden anden begrundelse, end at der var fast skibsfart til den danske koloni og dermed gratis skibslejlighed.

En fedtet idé undfanget i hovedet på »uforfarne Mænd, som ikke selv have reyst og heller kiende Verden«.

Og så var der tilmed et medlem af ekspeditionen, den purunge tyske landmåler og astronom Carsten Niebuhr, som fandt ruten omkring Afrika udmærket, fordi han mente at ramme tidspunktet for »Veneris Igiennemgang igiennem Solen paa de Coromandelske Kyster« og altså kunne observere en venuspassage.

Men von Haven svor »at dersom ieg skulde vove mit Liv for en Venus, saa skulde det ikke være for den, som sad på himmelen«.

Ubesvarede spørgsmål
Von Haven fik sin vilje, ruten blev lagt logisk over Konstantinopel, Kairo, og ned gennem Rødehavet.

Men først skulle de med skib alligevel, søfartsnationen kunne ikke tænke sig andet.

De måtte sejle med orlogsfartøjet 'Grønland' til Marseille, de fem unge danske forskere, som Frederik V sendte af sted for at besvare »mange spørgsmål der stadig findes om orientens geografi, oldsager og naturhistorie, som især bibelforskere gerne vil have afklaret, men som ikke kan besvares på anden måde end af en, der gennemrejser Palæstina og Arabien...«.

Fordærvet moral
Det var ekspeditionens egentlige idémand, den tyske bibel- og sprogforsker Johan David Michaëlis i Göttingen, der havde formuleret rejsens instruks.

Michaëlis var også von Havens lærer og formynder, dén som fik ham udpeget til ekspeditionen og sikret både en fler