0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stakkels Francesco Petrarca

Petrarca kunne ikke lige gå på Amazon.com og købe Ciceros samlede, så da han mistede sine Cicero-bøger, var der no more Cicero resten af livet!

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Petrarca. Foto: Politiken

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nu er det jo ikke fordi vi har lyst til at bevæge os ind i det nye år med sindet stemt i mol, men vi lovede i sidste uge at fortælle om verdenshistoriens måske mest ilde stedte bogudlåner.

Impulsen kom den dag i det gamle år, hvor vi her i biksen første gang smagte vin fra Arezzo.

De ved, den lille etruskiske by i Toscana, som er kendt for sine stærke, røde mursten.

Skæbnesvangert
»Arezzo, Arezzo«, kværnede det i dybet af vor af hvid glögg så hårdt prøvede lillehjerne.

»Hvad er det nu, vi også ved om Arezzo?«, spurgte Bibliopaten sig selv.

Så mindedes han med ét den frygtelige skæbne, som blev den store humanist Francesco Petrarca til del.

Breve til afdøde
Petrarca, der var en ordets mand, blev født i Arezzo i 1304 og levede og virkede i sandhed i det 13. århundredes brydningstid.

Middelalder var ved at blive til renæssance og Francesco var både splittet mellem Italien og Frankrig, mellem det åndelige og det timelige, det latinske sprog og det italienske sprog, mellem by og land - og ikke mindst og desværre: Mellem kærligheden til bøger og kærligheden til sin gamle læremester Convenevole.

I selvudleveringens æra, hvor det er unormalt ikke at have et web-kamera på sit toilet eller over sin seng, ved mange mennesker en hel masse om hinanden. Men Petrarca går faktisk for at være det første moderne menneske, hvis tilværelse det er muligt at følge måned for måned, år for år.

Det kan man, fordi Petrarca, der på et tidspunkt i løbet af sit liv var Europas kendteste og mest afholdte forfatter (han opfandt sonetten), førte dagbog og skrev så helt utroligt mange breve.

Ikke bare til venner og bekendte, men faktisk også til for længst afdøde, som han lige ville fortælle noget! Petrarca skrev blandt andre til Augustin og til Roms oratoriske geni, Cicero, der allerede havde ligget under mulde i 1347 år, da lille Francesco kom til verden.

Tragisk tab
Nu er det ikke, fordi vi ved denne lejlighed har tænkt os at gennemgå Petrarcas oeuvre, endsige bidrag til den vesterlandske åndshistorie. Det tillader hverken pladsen her på siden eller pladsen i vor udbombede julehjerne.