0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Køb bogen!

Publikum strømmede til bogmessen, der åbnede fredag. Interessen for de enkelte forfatterarrangementer var så voldsom, at mange måtte nøjes med at følge med på storskærme. Politiken havde bedt en erfaren litterat om at guide os igennem messens mange fristelser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forfatteren Fay Weldon åbnede bogmessen. Foto: Jacob Ehrbahn

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi mødes fem minutter over ti. Erik Grandjean er kommet til Forum fra Charlottenlund.

Han er pensionist, men har en fortid i forlagsbranchen og er stadig aktiv i en klub, hvor de mødes en gang om ugen og diskuterer bøger. Og ganske dreven i bogmesser.

Pingerne
Derfor har han lovet at guide Politiken gennem fredagen. Og derfor er vi kommet »i god tid« for at undgå det vildeste rykind.

»Jeg har valgt lidt ud«, siger han, tager det spækkede katalog op af tasken og viser de seks begivenheder, han har sat små krydser ved.

»Dem vi skal se, er mennesker, jeg kender noget til i forvejen. Pinger, du ved«.

Fay i fjernsynet
Pingerne er Birthe Rønn Hornbech, Claus Hagen Petersen, Lise Nørgaard og Jan Lindhardt, der alle skal fortælle om deres nye bøger. Og så skal vi lige ind over forfatteren Torben Weinreich, der har skrevet en bog om folkeskolens nye kanon.

Første punkt på Eriks liste er dog de aktuelle forfattere Uffe Ellemann-Jensen og Kjeld Hillingsø, der i deres egenskaber af henholdsvis tidligere udenrigsminister og pensioneret generalløjtnant snakker koldkrig. Men det er der masser af tid til endnu. »Vi kan da lige se Fay Weldons officielle åbning, ikke?«, foreslår Erik.

Vi trasker deropad, men bliver konstant overhalet af langt mere målrettede mennesker på grænsen til kapgang. Og kommer for sent. Salen er for længst så proppet, at vi må nøjes med DR's storskærme.

Godt med dannebrog
Skærmene giver ikke helt den samme fornemmelse, så interessen falder lige så hurtigt, som velkomsten skrider frem. En tredjedel inde i forløbet har vi set fjernsyn nok, og Erik styrer mod en stand med bøger om de danske og tyske mindretal i Sønderjylland og Slesvig.

»Danskerne på den tyske side af grænsen har det godt«, forsikrer Erik med hovedet nede i en bog. Det ved han, for han og konen var på et højskoleophold sidste sommer på den tyske side af grænsen.

»De må gerne flage med dannebrog dernede. De har det godt«, slår han fast og dvæler lidt ved emnet. Et emne, der, dengang Erik gik i skole, var »et kæmpe stridsspørgsmål«.

»Egentlig handlede højskolen om Blicher. Ham kan jeg godt lide - derfor skal vi også høre Jesper Langballe fortælle om sin Blicherbog«, siger Erik, mens vi siksakker videre gennem den tætte menneskemængde og uden om de værste uddelere af brochurer og bogmærker.

Generalen og Uffe
»Vi skal også nå ned til Berlingskes stand. Weekendavisen har sådan nogle gode krydsogtværser«, tilføjer han, men bliver brat afbrudt, da vi pludselig støder på nogle af Eriks »interessante bekendte«.

»Så dropper vi Weinreich. Jeg vil hellere snakke lidt med dem her«, siger Erik. Det gør vi så, og det viser sig, at vennerne også skal op og høre »Generalen og Uffe«.

Og denne gang vil Erik have en plads ved den kulsorte scene, så vi kommer 30 minutter for tidligt. Men det er åbenbart ikke spor for tidligt på en bogmesse, for inden for et kvarter er der fyldt op, og store mængder er henvist til storskærmene.

Det er Bent Blüdnikow fra Berlingske Tidende, der skal interviewe Uffe og Kjeld. Og han lægger hårdt ud. Citerer en masse negativt, Politiken har skrevet om deres møde, men konstaterer tilfreds, at salen alligevel er fuld. Til salens store begejstring.

Ros