0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøgernes by

'Paris à livre ouvert' samler alle nyttige oplysninger for det bibliofile publikum om boghandlere, litterære cafeer og esoteriske specialister.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mennesket mister kontakten med virkeligheden, hvis det ikke er omgivet af sine bøger«, sagde François Mitterrand. Skal man tro den tidligere franske præsident, må pariserne derfor være i ganske tæt kontakt med virkeligheden. Ingen anden by i verden har i hvert fald givet sig hen til så pudsigt et litterært koketteri som Paris, hvor bouquinisternes små grønne træbåse flankerer Seinen, der deler byen på midten.

I over fem århundreder har de småhandlende pranget brugte bøger året rundt, hvis vejret tillod det. I begyndelsen blev de forvist af de etablerede boghandlere, der klagede over den unfair konkurrence, men i 1578 gav et kongeligt dekret 12 bogkolportører lov til at tage opstilling ved Saint Michel-broen og foran Notre Dame. Selv om mængden af bogsælgere hurtigt blev udvidet, var det dog først i 1891, at de fik regulær tilladelse til at tømre de grønne båse fast til Seinekanten.

Det er desværre en uddøende niche. Den økonomiske fristelse til at lefle for turistdjævelen og overgive sig til Eiffeltårnspostkort og kinesiskproduceret plastikparafernalia er ganske enkelt blevet for stor for mange af dem.

I 'Paris à livre ouvert' kan man imidlertid finde både kort og liste over de bouquinister, der stadig holder traditionen i hævd. Leder man f.eks. efter et bind i den prestigiøse Pléiade-serie, kan man med stor sandsynlighed finde den på quai Conti eller quai des Grands-Augustins. Og mens man er der, kan man jo lige så godt kaste et blik på Jules Verne-specialisten ved siden af.

'Paris à livre ouvert' rummer oplysninger om alt fra bøgernes verden. Man kan bl.a. finde et møjsommeligt udplukket udvalg af byens 220 antikvariater, der tilfredsstiller gallernes - og ikke mindst udenrigsminister Dominique de Villepins - samlermani inden for alt, lige fra autografer og håndskrevne breve til antikke manuskripter og førsteudgaver (en hobby, som forfatteren Stephen Leacock kaldte »en af de mindre former for mentalforstyrrelse, der sjældent ender i drab, og som ligger uden for lovens rækkevidde«).


Den danske læser får næppe meget gavn af afsnittene om, hvordan man finder en egnet forlægger eller bogbinder, men vil måske blive småknotten over at skue forgæves efter det danske hus i opgørelsen over udenlandske kulturinstitutioner i den franske hovedstad.

Til gengæld gør bogens udvalg af hjemmesider fortrinlig fyldest, ligesom den praktiske guide over velegnede udendørs læsesteder er velanvendelig.

Fortegnelsen over de sidste hvilesteder for republikkens litterære skikkelser på de tre største kirkegårde Montparnasse, Montmartre og Père-Lachaise er fornøjelig læsning, og den minutiøse gennemgang af hvert enkelt arrondissements bedste boghandlere er ganske enkelt guld værd.

Hvis man ikke kan finde ro for natten, kan man indtil midnat luske ned i Le 9e Rêve på 11. arrondissements partygade Rue de la Roquette og købe sig en lommebog. Den mere kræsne og intellektuelle natsværmer skal en tur til enten l'Écume des pages eller La Hune, der med få meters mellemrum flankerer de intellektuelles foretrukne vin- og vandhul Café de Flore på Boulevard Saint-Germain, og som begge er leveringsdygtige i nattelekture indtil midnat.

Hvis man som Louis Pasteur mener, at der er mere filosofi i en flaske vin end i gamle bøger, kan man søge råd i den udførlige beskrivelse af litterære cafeer, der sørger for at beruse parisernes såvel ånd som krop - f.eks. afholder Café de Flore en ugentlig teateroplæsning, og første onsdag i hver måned er helliget en filosofisk debat. Cafeen uddeler også et penge- (og drikke-) legat til unge håbefulde forfattere.

På l'Olympic og Les Lucioles i 18. og 20. arrondissement afholdes med jævne mellemrum slam-soiréer, hvor hver digter, poet eller forfatter efter amerikansk forbillede får en mikrofon, en drink og fem minutter til at fremføre sin tekst eller tanker.

Med 'Paris à livre ouvert' under armen er der mange gode argumenter for ikke at blive på hotelværelset, når Louvre er lukket.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce