0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøger er ej blot til lån

Rapporten ’Folkebibliotekerne i vidensamfundet’ er nu i gang med at blive omsat til virkelighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Slottemo
Foto: Martin Slottemo

Træner. Marie-Louise Hoffmann er en af de 40 trænere, der i maj bestod bibliotekernes nye kulturtræneruddannelse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Biblioteket er ikke længere et sted, hvor man bare kommer for at låne bøger«, siger direktør for Styrelsen for Bibliotek og Medier, Jens Thorhauge, der samtidig er formand for udvalget bag ’Folkebibliotekerne i vidensamfundet’:

»Rapportens budskab er, at der er brug for en bredere forståelse af biblioteket. I en digital tidsalder og i videnssamfundet bevæger vi os over imod, at der er adgang til materialer alle steder. Det ændrer bibliotekets funktion, der får mere karakter af medborgercenter, læringssted og kulturhus«.

Borgerservice
Den konklusion vækker bekymring i Sverige, hvor Malmøs danske stadsbibliotekar Elsebeth Tank advarer mod, at man ikke glemmer bibliotekets kerneydelser:

»Med optagelsen af borgerservice, læringscenter og andre nyttige opgaver risikerer man, at ens strategiske fokus bliver så optaget af disse ting, at man glemmer udviklingen af bibliotekets kulturelle kerne. Man bliver nemt så forhippet på nyttiggørelsen af biblioteket, at man kan glemmer de mange andre områder, biblioteket dækker«.Netop borgerservice bliver i rapporten fremhævet som en samfundsopgave, biblioteket kan hjælpe med at løfte.

»Mange biblioteker landet over er blevet lagt sammen med Borgerservice. I starten var der en vis bekymring for, at sammenlægningen skulle gå ud over det kulturelle frirum, som bibliotekerne skal indeholde. Men det er ikke vores erfaring, at det er sket. Tværtimod har sammenlægningen vist sig, at give mere liv i bibliotekerne og brugerne oplever det som god service, at bibliotekarerne også kan hjælpe med den slags opgaver. Som rapporten lægger op til, er bibliotekets vigtigste opgave ikke at udlåne bøger, men at oplyse«. Siger Jens Thorhauge, der dog understreger, at bøgerne er en vigtig del af oplysningen.

Et ideologisk frirum
Næstved Bibliotekerne er et af de steder, man har gjort borgerservice til del af den daglige praksis. Her kan borgerne blandt andet booke en bibliotekar til at hjælpe med ansøgninger om boligsikring og børnebidrag.

Elsebeth Tank kan godt se det praktiske i ordningen, men advarer mod at give køb på bibliotekets apolitiske rolle:

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce