Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Test. Der var gang i tasterne på Gyldendal Digitals stand i Forum. Her kunne bogmessens gæster afprøve e-bogslæsere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det digitale bogguld er gråt

På bogmessen viste de ældre stor interesse for den digitale bogverdens muligheder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I udlandet taler man med stadig større kraft om den digitale revolution, som er undervejs i bogverdenen.

I Danmark er den stadig i den spæde start, og hvis man skal pejle efter signalerne på årets bogmesse, bliver det ikke de teknologivante unge, der bærer udviklingen igennem. Det bliver det grå guld.

LÆS OGSÅ

Inger og Henning Jørgensen fra København er blandt de interesserede gæster på standen hos Gyldendal Digital, og de er meget fascinerede af de nye apparater, som giver læsningen nye dimensioner.

»Det er tilgængeligheden, der trækker«, siger Inger Jørgensen.

Brugervenlighed
Hun er selv mest til de enkle læseapparater som Sonys e-læser og Amazons Kindle, hvorimod hendes mand kigger langt efter Apples iPad.

»Man er jo vant til, at der er farver på, og det kan jeg godt lide«, siger han.

LÆS OGSÅ

Apples maskine er også en computer, som er nem at betjene for mange ældre, og det er også en faktor, man ikke skal undervurdere, mener direktør Jens Erlandsen fra firmaet EMP, som både er leverandør af programmer til Gyldendal Digital og gæst på deres stand.

»Min mor på 80 havde opgivet computere, men iPad er hun meget glad for«, siger Jens Erlandsen

60+
Også han har bemærket, hvem det er, der denne lørdag besøger Gyldendal Digital for at undersøge det digitale marked. Mange er gråhårede og i alderen 60+.

»Det er ikke så mærkeligt. Det er dem, der har pengene. Mange bliver også tiltrukket af, at nogle af de mest enkle læseapparater er meget nemme at læse på og jo i et vist omfang har lighed med en bog«, siger Jens Erlandsen.

LÆS OGSÅ

For Inger og Henning Jørgensen er det den digitale tekniks mange nye muligheder, der er interessant.

»Når man skal på rejse, er det nemt at have mange bøger med, og så er det også godt, at man ved, hvad man kan snakke med børnebørnene om«, siger Inger Jørgensen og ler.

Supplement
Det er tydeligt, at hun og ægtemanden ikke ser på læseapparater til erstatning for andre digitale brugsgenstande.

Læseapparaterne vil i givet fald være et supplement. Til de fysiske bøger og til de øvrige digitale apparater. I forvejen har de både en bærbar computer og en stationær, og Inger Jørgensens næste skridt bliver at bære lydbøger med sig på en iPod.

LÆS OGSÅ

Forlagschef Cliff Hansen fra Gyldendal Digital mærker en stor interesse fra også de ældre læsere, og de er meget interesserede i at finde ud af, hvordan teknologien virker, og hvilke fordele og ulemper der måtte være ved den ene eller anden løsning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og alle apparater bliver flittigt afprøvet af messegæsterne. Fra iPhone, Kindle og Sony e-læser til Samsungs nye Galaxy-model, der ligesom iPaden er en lille bærbar computer med trykfølsom skærm.

Bjarne Riis og andre kendisser
Interessen for det digitale område er klart til stede på messen, men det er stadig de trykte bøger, der er tyngdepunktet, og lørdag formiddag finder man også den lange kø af messegæster foran Bog & Ides boghandel, for den årlige bogmesse handler ikke kun om bogen som medie, trykt eller digitaliseret, men lige så meget om personer. Kendisser. Og når man annoncerer med et besøg af den bogaktuelle Bjarne Riis, bliver køen automatisk lang.

Lige netop dét vil nok ikke ændre sig de første par år, og i det hele taget skal man måske ikke forvente, at verden bliver forandret fra det ene år til det andet, bare fordi e-bogen nu langt om længe ser ud til at få sit gennembrud.

»Der kommer da til at ske meget, og vi kan også mærke en stigende efterspørgsel efter at få udgivet e-bøger fra nogle af de forfattere, vi ellers udgiver«, siger direktør Tom Ahlberg, forlaget Underskoven.

»Markedet vil vokse meget hurtigt«
I dag udgiver forlaget cirka 250 titler årligt af forfattere, som af den ene eller anden grund ikke udgiver på nogle af de store forlag. Hos Underskoven betaler forfatterne selv for udgivelsen, og bøgerne kommer i oplag, der svinger fra tre til 3.000.

De 3.000 er oplaget på den selvbiografi, som mandag udkommer med reality-kendissen Sidney Lee, hvis speciale er at være kendt for at være kendt.

»Vi regner med at udgive 20-30 titler som e-bøger i 2011. Min forventning er, at markedet vil vokse meget hurtigt«, siger Tom Ahlberg. Det koster cirka 3.000 kr. at få en ren e-bogsudgivelse hos Underskoven, og når og hvis bogen når en læserskare, får forfatteren 85 pct. af indtægterne.

200.000 titler
Ahlberg tror, det for mange af Underskovens forfattere måske bliver nemmere at nå ud med deres bøger på e-bog, fordi forlaget automatisk sørger for, at de bliver en del af de databaser og salgsplatforme, der findes, ligesom de også vil være en del af den løsning for e-bøger, der kommer på bibliotekerne.

I en verden af fysiske bøger kan det være svært for en forfatter, der udgiver sine bøger gennem Underskoven, at få plads i de store boghandler, hvor det ofte er de etablerede forlags udgivelser, der får opmærksomheden.

LÆS OGSÅ

I øjeblikket arbejder de store forlag på at øge antallet af e-bogstitler på det danske marked. Gyldendal vil udgive 1.500 nye og ældre titler til næste år, og for Tom Ahlberg er det også helt afgørende, at der kommer rigtig mange titler på markedet.

»Det er ikke interessant, at man kan købe nogle få bestsellere. Det bliver først interessant, når der er 100.000 eller 200.000 titler, og hvor man tager det som en given ting, at man kan få en udgivelse som e-bog, men jeg tror, e-bøgernes gennembrud nok tager lidt længere tid, end man forventer«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden