Ømt. Den sort-hvide tegneserie er først og fremmest en nænsom kærlighedshistorie om de blide flettefingre-følelser, der udspandt sig mellem en ung fotograf og en spirende kunstner.Illustration: Arne Bellstorf

Ømt. Den sort-hvide tegneserie er først og fremmest en nænsom kærlighedshistorie om de blide flettefingre-følelser, der udspandt sig mellem en ung fotograf og en spirende kunstner.Illustration: Arne Bellstorf

Bøger

Tragisk tegneserie om eks-Beatle er lidt for sød

"Baby's in Black' skildrer forholdet mellem den tyske fotograf Astrid Kirchherr og Beatles- bassisten Stu Sutcliffe.

Bøger

Den 32-årige tyske tegner Arne Bellstorf har snakket godt og grundigt med fotografen Astrid Kirchherr, inden han satte sig ned og tegnede og fortalte kærlighedshistorien ’Baby’s in Black’.

LÆS OGSÅ

Så som dokument og tidsbillede er Bellstorfs fortælling om dengang, The Beatles blev The Beatles ved at spille på kælderbeværtninger i Hamburg, selvfølgelig interessant. Det var dengang trommeslageren i bandet, der spillede op til dans i Kaiserkeller, hed Pete Best, og gruppens bassist var Stu Sutcliffe.

Fortællingens ambitioner som dokument bliver understreget af, at englænderne i bogen får lov til at snakke engelsk, mens tyskerne trods alt må finde sig i at være blevet oversat til dansk.

Arketypiske kunstnerspirer
’Baby’s in Black’ – opkaldt efter en Beatles-sang – skal nok være interessant for de mange, der bare ikke kan få nok rockarkæologiske detaljer om gruppegeniet fra Liverpool.

Den sort-hvide tegneserie er dog først og fremmest en nænsom kærlighedshistorie om de blide flettefingre-følelser, der udspandt sig mellem den unge tyske fotograf Astrid og Beatles-bassisten Stu Sutcliffe.

Sammenlignet med barndomsvennen John Lennon var Stu Sutcliffe knap så vild i varmen med rock’n’roll. Han var mere optaget af sin malerpensel end af sin bas og i sidste ende mere orienteret imod lærredet end imod forstærkeren, fremgår det.I virkeligheden udgør fortællingen om The Beatles’ formative år i Hamburg kun bagtæppet bag en arketypisk skildring af et par unge kunstnerspirer. Med Astrids ekskæreste, den senere rockbassist Klaus Voorman, i rollen som parrets trofaste chaperone.

Tiden og stedet er i højere grad end The Beatles hovedpersoner. Hamburg 1960-1962. En grå og spartansk efterkrigstid i færd med at vågne op til noget mere velstående, nysgerrigt og løfterigt for unge mennesker med appetit på liv, kunst og erotik.

Elegi

Arne Bellstorf bruger kulstiften med grafisk finesse i sin realistisk-naivistiske streg.

Der bliver røget cigaretter, drukket øl og gået lange ture i Reeperbahns regnvejr. Stemningsfuldt og ømt er det hele tiden, men også så renset for voldsomme konflikter og drama, at det bliver en smule fladt at følge i længden.

Korthårede Astrid klipper Beatles-hår på Stu, og så er det meningen, at man skal mærke historiens vingesus ruske i sine mødige krøller.

LÆS OGSÅ Bag den spæde romance med det uskyldsrene tonefald ligger hele tiden bevidstheden om Sutcliffes tragiske skæbne. Et dødsfald, der står tilbage som en lille parentes i historien om The Beatles, men som her naturligt nok kaster sit gråvejrsgrå skær ud over hele fortællingen.

En stilfærdig lille autentisk klingende elegi om ung kunst i sorte rullekravebluser, men dette bud på beatmusikkens juleevangelium fortalt som kysk tysk kultegning er forbløffende stille og sød i sin skildring af det, der rocker og ruller.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce