0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En klassiker går igen

Illustrerede Klassikere var omstridte. Trykt på dårligt papir med tegninger af meget svingende kvalitet og alt for krasse farver. De finkulturelle hadede dem. Ungerne elskede dem. Og nu bliver de måske genudgivet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

ILLUSTRERET HELT. Walter Scotts blonde, angelsaksiske ridder Ivanhoe er blandt de mest mindeværdige i serien 'Illustrerede klassikere'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Illustrerede Klassikere. Alene navnet.

Straks dukker der billeder af gule firkanter op i hovedet på læsere fra 40 år og opefter.

Eller læsere, der i hvert fald kan huske det karakteristiske navne-logo med western-bogstaver i hjørnet af forsiden på kulørte hæfter trykt på dårligt papir.

Hæfter med skæbnesvangre titler som 'Kong Salomons miner', 'Manden med jernmasken' og 'Klodernes kamp'.

»De bedste fortællinger af verdens største forfattere«, som det så lokkende lød. Prisen pr. hæfte var 1,50 kr.

Serien ligger i kælderen
De har ligget i papkasser på loftet, under sengen på drengeværelser og i stabler i efterårsklamme sommerhuse.

Og nu kommer de måske snart til at ligge der igen, for efter at have været samlerobjekter gennem de seneste to-tre årtier, overvejer Serieforlaget at genoptrykke Illustrerede Klassikere, der oprindelig udkom i dansk oversættelse i årene 1955-1976.

»Vi har hele serien liggende i kælderen, og hvis du havde spurgt mig for 15 år siden, havde jeg ikke forestillet mig, at vi nogensinde ville få brug for hæfterne igen«, siger redaktør Michael D. Nielsen fra Serieforlaget i Egmontkoncernen.

Overvejer stadig
Det er den voksende nostalgiske bølge i bogverdenen, der har givet mod på at genudgive de gamle hæfter. Ikke som enkelthæfter, men som bøger med fire-fem hæfter i hver. Pris: Cirka 300 kr.

»I øjeblikket er folk jo helt syge efter 'Kim'-bøger, 'Jan'-bøger og 'De 5'-bøger, og vi har mærket en usædvanlig stor forhåndsinteresse for en genudgivelse«, fortæller Michael D. Nielsen.

Egmont har på nordisk plan overvejet genudgivelsen i nogle år, og efter en undersøgelse hos forlagets bogklubmedlemmer har det norske forlag allerede besluttet at udsende hele den originale serie på 227 hæfter. I Danmark er undersøgelsen endnu ikke afsluttet hos Egmonts bogklubmedlemmer, som ellers aftager serier som Lucky Luke og årgangsbøger af Anders And.

Ny målgruppe
Hvis serien bliver genudgivet, vil den første bog med de legendariske hæfter udkomme op til BogForum i november, og tegneserieeksperten Anders Hjorth-Jørgensen fra Tegneseriemuseet er allerede sat i beredskab til at levere de baggrundshistorier om tegnerne, forfatterne etc., som bøgerne med hæfterne skal garneres med.

Allerede nu ved Michael D. Nielsen imidlertid, at målgruppen for serien bliver en anden, end den var oprindelig, hvor seriens skaber, amerikaneren Albert L. Kanter ville få sine egne og andres børn til at læse litteratur.

»Det bliver nok folk fra 50 år og opefter eller tegneseriesamlere. De unge er nok slet ikke interesseret, men Illustrerede Klassikere er jo en milepæl i dansk tegneseriehistorie«, siger han.

Utålmodige
Om en god måneds tid ved han, hvad Egmont beslutter, men det er ikke alle, der har tid til at vente. De vil have nostalgien nu, og de er parate til at betale.

Eksempelvis har antikvarboghandler Peter Grosell i København netop afsat en komplet samling af de gamle hæfter. Pris: 25.000 kr.

Trods den noget pebrede pris er det ikke noget, der har ligget og ventet på den rigtige køber. Faktisk har Grosell kun haft samlingen i kort tid, og han er selv overrasket over, hvor let det har været at afsætte den.

Det er til gengæld en samling på ikke alene de 227 oprindelige hæfter, men også alle ekstrahæfterne med emner som 'Atom Alderen', 'De ti bud', 'Anden Verdenskrig' og 'Mænd, kvæg og skyd