0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forslag: Biblioteker skal være kulturarenaer

Bibliotekerne skal satse på aktiviteter og digitalisering, mener udvalg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

krise. Hvis de danske folkebiblioteker vil rette op på de faldende lånertal, skal man satse digitalt og gøre det til »en kulturarena og en læringsarena«, mener direktør fra Styrelsen for Bibliotek og Medier, Jens Thorhauge. Her er vi på Kolding Bibliotek. Arkivfoto: Lars Skaaning

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bibliotekernes udlån af bøger og andre fysiske materialer er faldet med 22 pct. til 48 mio. fra 2000 til 2008. Samtidig får digitale medier stadig mere plads på hylderne og i budgetterne på landets folkebiblioteker.

Udlånet af musik over nettet nåede eksempelvis nye højder i 2008. I løbet af et år steg antallet af download med 48 pct. til 2,5 mio. udlån. Til gengæld har bibliotekerne et stabilt besøgstal på omkring 34 mio. om året.

Det fremgår af rapporten ’Folkebibliotekerne i videnssamfundet’, som et udvalg netop har sendt til politikerne på Christiansborg.

Danskernes Digitale Bibliotek
Det stærkt faldende udlånstal giver ifølge udvalget anledning til bekymring, men udvalget hæfter sig samtidig ved, at bibliotekerne har et stabilt højt besøgstal, og det indikerer, at mange også opsøger bibliotekerne af andre grunde.

Det kan være for at orientere sig i trykte materialer, læse lektier, gå på nettet eller deltage i et af de i alt 10.000 arrangementer, folkebibliotekerne bød på i 2008.

LÆS OGSÅ Selv om de nye medier spiser en stadig større del af udgifterne, ser udvalget imidlertid ingen grund til at fjerne fokus fra de digitale medier. Tværtimod. Udvalget mener, at landets folkebiblioteker skal satse endnu mere på de digitale medier – men uden at bøgerne kommer i klemme. »Vi foreslår, at landets folkebiblioteker går sammen og lancerer en fælles indgang til de digitale medier, Danskernes Digitale Bibliotek«, siger direktør Jens Thorhauge fra Styrelsen for Bibliotek og Medier. Han har været formand for udvalget bag den nye rapport. Mere fokus på brugerne Udvalget er godt klar over, at en markant lancering af et fælles digitalt bibliotek uvægerligt vil medføre et voksende udgiftspres på landets kommuner, fordi det vil øget brugen af de digitale medier, men ifølge Jens Thorhauge vil det være muligt at hente de øgede udgifter hjem igen.

Der vil, siger han, være mange penge at spare, hvis bibliotekerne altovervejende er fælles om præsentationen af de basale ting på nettet, i stedet for at hvert enkelt bibliotek bygger sin digitale indgang op fra bunden.»Det stabilt høje besøgstal er meget interessant for os, for det viser, at vi kan gøre biblioteket til en kulturarena og en læringsarena. Ud over at oprette Danskernes Digitale Bibliotek har vi en vision om det åbne bibliotek, hvor læring og aktiviteter fylder mere i rummet, end det har gjort hidtil«.

Man skal bruge flere kræfter på at formidle det, man har. Og man skal i højere grad tænke i aktiviteter, der knytter sig til det, man har på biblioteket

»For det tredje mener vi, at vejen til øget aktivitet og læring er en systematisk opdyrkning af partnerskaber med private virksomheder og den offentlige sektor. Fremover skal man ikke koncentrere sig om at bygge samlinger op, men derimod tage udgangspunkt i brugerne«, siger Jens Thorhauge.

Formidling i højsædet
Betyder det, at man skal indkøbe mindre?

»Nej, men man skal bruge flere kræfter på at formidle det, man har. Og man skal i højere grad tænke i aktiviteter, der knytter sig til det, man har på biblioteket«.

Hvem skal man indgå partnerskaber med?

»Det kunne være forlag, hvor et af forslagene er at bruge bibliotekerne som showroom for de nye bøger. Vi tænker også på eksempelvis Danmarks Radio, Statens Kunstråd, Det Danske Filminstitut og andre, som producerer kulturelt indhold«, siger Jens Thorhauge.

Flest kommer efter bøger - endnu

Han understreger, at der stadig vil være masser af bøger på bibliotekerne, og at bøgerne stadig er den kerneydelse, som langt hovedparten af brugerne efterspørger, når de kommer. En Gallup-undersøgelse, som Danmarks Biblioteksforening, HK og Bibliotekarforbundet fik lavet sidste sommer, viser, at otte ud af ti mænd kommer for at låne bøger, og for kvindernes vedkommende er det ni ud af ti, der kommer for at hente læsestof.

Hver tredje, uanset om det er mænd eller kvinder, kommer også for at låne musik.

Læs mere:

Annonce