Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klogt. Haruki Murakami, Karl Ove Knausgård og Hanne-Vibeke Holst ligger højt placeret på bestsellerlisterne. Folk efterspørge det kloge og går uden om det lette, mener fagfolk.
Foto: Per Folkver (arkiv)

Klogt. Haruki Murakami, Karl Ove Knausgård og Hanne-Vibeke Holst ligger højt placeret på bestsellerlisterne. Folk efterspørge det kloge og går uden om det lette, mener fagfolk.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Murstensromaner giver krimier konkurrence i julesalget

Kloge bøger kan også blive bestsellere. Læserne er understimulerede, siger redaktører.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogkøberne vil ikke bare underholdes. Store, tidskrævende fortællinger om selvet og samfundet sælger også.

Forfattere som Haruki Murakami, Karl Ove Knausgård og Hanne-Vibeke Holst har det rigtig fint på bestsellerlisterne, selv om forlagene op til jul stopfodrer markedet med den traditionelt mest salgsstærke romantype, krimien.

»Tiden er til fordybelse, de store linjer og de store fortællinger, der ofte berører eksistentielle spørgsmål«, begrunder Andreas Nordkild Poulsen fra Arnold Busck udviklingen i bogsalget i Kristeligt Dagblad.

Fra kultstatus til bredt læst
På forlaget Klim udgiver de den japanske forfatter Haruki Murakami.

LÆS OGSÅ

Og de to første bind i hans trilogi ’IQ84’ ligger i øjeblikket på henholdsvis syvende- og sjettepladsen på Arnold Buscks bestsellerliste. Forlægger Inger Christensen fortæller, at hun og hendes kolleger på Klim har været forbløffede over, hvor godt bøgerne har klaret sig i handelen, også selv om Murakami for længe siden er gået fra kultstatus til at være en bredt læst forfatter.

»Vi var helt sikre på, at når forlagene satte ind med deres store krimier til julesalget, så ville de ryge af listen«, siger Inger Christensen.Denne type positive salgsoplevelser, fortæller hun, giver folkene på Klim tiltro til, at smallere udgivelser sagtens kan tjene pengene hjem. Fra listen over de udgivelser, forlaget har klar til udgivelse til foråret, nævner hun blandt andet Paul Hardings ’De små ting’ og Jennifer Egans ’Tæskeholdet banker på’.

»Det er litterært højpandet, og det er vi fortrøstningsfulde omkring. Vi tør godt kigge væk fra Skandinavien. De unge læsere, der har rejst og orienteret sig, vil gerne have andet end den hurtige skandinaviske krimi«, siger Inger Christensen.

Behov for forklaring
På forlaget Lindhardt og Ringhof genkender de et mønster, hvor læserne ønsker mere end blot underholdning af deres bogkøb.

Skønlitterær redaktør Hans Henrik Schwab er langtfra klar til at holde gravtale over krimien og kogebogen, men der er alligevel sket en udvikling i forhold til salget af de krævende romaner.

Han fortæller, at Benn Q. Holms ’Byen og øen’ er en af forlagets bedst sælgende romanudgivelser hen over efteråret.

»Vi havde ikke troet, at det ville gå så hurtigt med at sælge en samtidsroman på 400-500 sider. Men der er tendenser til, at folk vil have noget tungere«, siger han.

Man har råbt på den store samfundsfortælling. Der er stadig et udækket behov.Denne tendens har også betydning for forlagets programlægning til foråret, hvor de største litterære satsninger kommer fra forfattere som Jens Christian Grøndahl og norske Linn Ulmann.

Chick lit er færdig
En anden litterær genre, som Hans Henrik Schwab til gengæld er klar til at afskrive, er chick lit. Han bruger afskeden med genren til at forklare den ændring, der er sket i læsernes behov.

»Den helt store, dyre forklaring er, at i takt med den globale økonomiske og økologiske krise er læseren vokset fra letheden, forbrugerismen, den sorgløse tilgang til tingene. Tiden er inde til refleksion over, hvordan vi er kommet derhen, hvor vi er. Dér tilbyder samfundsromanen sig«, siger Hans Henrik Schwab.

Læserne »vil tygge selv«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ansvarshavende redaktør på fagbladet Bogmarkedet, Bjarke Larsen, er enig i, at samfundets udviklinger kalder på litterær afspejling. »De voldsomme samfundsændringer og økonomiske forrykninger ryster folks måde at tænke på og se på hverdagen. Man har råbt på den store samfundsfortælling, der kan sætte den dramatiske udvikling i relief. Der er stadig et udækket behov. Jeg tror, der er mange derude, der går og venter og vil have noget, der skal tygges lidt«, siger Bjarke Larsen, der dog ikke mener, at man kan tale om en trend i forbruget af murstensromaner, udelukkende fordi et par enkeltstående forfattere har solgt mange eksemplarer.

LÆS OGSÅ Også litterær direktør hos Gyldendal, Johannes Riis, synes, man skal være varsom med at læse en generel tendens ud af bestsellerlisterne: »Det kommer alt sammen an på udgivelserne i en given sæson. Det har meget at gøre med den enkelte titel. De bestsellere, vi har haft, repræsenterer et bredt spektrum. Fra krimi af Kepler over Franzens ’Frihed’ til Hanne-Vibeke Holst, Søren Ulrich Thomsens digte og Steve Jobs’ biografi. Man kan glæde sig over den tilslutning, Søren Ulrich Thomsens digte har fået, men de ville også have solgt godt for et par år siden«, siger Johannes Riis. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden