Priser. Kim Leines bog 'Profeterne i Evighedsfjorden' er også indstillet til Politikens Litteraturpris 2012.
Foto: FRANDSEN FINN

Priser. Kim Leines bog 'Profeterne i Evighedsfjorden' er også indstillet til Politikens Litteraturpris 2012.

Bøger

Kim Leine: »Jeg vågner nok op og skriger i nat«

Vinderen af De Gyldne Laurbær arbejder på en ny roman, der starter i Finland i 1918.

Bøger

»Shyyyyyy«.

Der bliver stille på 1. sal i Gyldendals hus i Klareboderne, og forsamlingen af litteraturmennesker og pressefolk retter blikket hen mod værelsets store, hvide dobbeltdør.

Et par lange sekunder går. Så går døren op, og en ung kvinde træder ind.

»Det er bare Pernille«, siger en i mængden højt. Forsamlingen puster ud, småfniser og lader hænderne, der ellers var hævet - klar til at klappe - falde ned igen.

»Undskyld. Undskyld«, siger hende, der hedder Pernille, og bukker sig forover for at komme under kameraernes vinkel.

LÆS OGSÅ

Sildeparketten knirker
Der bliver tysset igen, og folk retter atter blikket mod døren. Nu er der helt stille. Så stille, at man kan høre sildeparketten knirke, når én i lokalet skifter vægten fra den ene fod til den anden.

Så lyder der trin på trappen, og endelig sker det, alle venter på: Døren går op og ind træder forfatteren Kim Leine.

»Tillykke med De Gyldne Laurbær 2012«, lyder det, og folk begynder at klappe.

Kim Leine kigger overrasket ind og lader kort som om, han vil lukke døren igen. Så smiler han og rækker hænderne, der nu er udstyret med blomster og champagne, i vejret.

Får det varmt
Den 51-årige forfatter har en stor gråmeleret sweater på, ring i øret og rare øjne.

Og så har han lige vundet Boghandlerklubbens hæderspris De Gyldne Laurbær for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Endda med over halvdelen af stemmerne fra boghandlerne, der har haft siden begyndelsen af januar til at sætte et kryds på deres stemmeseddel ud for den danske forfatter, de mente skulle have prisen.

Prisen bliver altid overrakt ved et surprise party, som det her, og det er derfor, at Kim Leine nu står og ser lidt befippet ud. Han troede egentlig, at han bare skulle til møde på forlaget.

»Tusinde tak! Hvad skal jeg nu bruge resten af mit liv på?«, siger han og begynder at vikle sig ud af sweateren, så en storblomstret skjorte kommer til syne.

»Jeg fik det pludselig så varmt«, forklarer han muren af journalister og fotografer, der rykker tættere og tættere på ham. Så holder han en lille pause og siger så.

»Jeg vågner nok op klokken tre i nat og skriger«.

Rundt omkring er snakken genoptaget.

Folk nipper til champagnen og knipser peanuts ind i munden, selv om i dag egentlig ikke er den rigtige fest. Den bliver først holdt i løbet af foråret, hvor Kim Leine vil få overrakt sin laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på 2.500 kroner.

Borgerkrig i Finland

'Profeterne i Evighedsfjorden', der også er indstillet til Politikens Litteraturpris, er Kim Leines fjerde bog, og inden han er helt færdig med at svare på journalisterne spørgsmål om, hvordan det føles sådan at vinde, når han at fortælle, at der er en ny bog på vej.

LÆS OGSÅ

»Jeg sidder og skriver på en roman, der foregår i 1918 under den finske borgerkrig. Den handler om dansker - som senere bliver frihedskæmper under den tyske besættelse. Han kommer med i krigen i Finland i 1918 som helt ung og finder ud af, at når man først går ind i krigen, så kan man ikke komme ud igen. Krigen fanger«, siger han.

»Den bygger på en historisk person - Hemmer Gudme - som døde i Gestapo-fangeskab i 1944, da han kastede sig ned i en trappeskakt. Jeg forsøger at dykke ned i den krigsoplevelse, han havde den første gang, da han kæmpede i Finland. Og de tunge, tunge fredsår, han måtte gennemleve, inden han igen fik lov at komme i krig«.

Hvornår den bliver færdig ved Kim Leine ikke, for denne gang har han givet sig selv lov til at skrive i lige præcis det tempo, han har lyst til.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce