Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bogpriser. I dag sælger boghandlere populære bøger næsten uden fortjeneste og for næsten halv pris, som når Jussi Adler-Olsens nyeste blev solgt til 169 kr. fra første dag.
Foto: OLE LIND (arkiv)

bogpriser. I dag sælger boghandlere populære bøger næsten uden fortjeneste og for næsten halv pris, som når Jussi Adler-Olsens nyeste blev solgt til 169 kr. fra første dag.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Genindførelse af faste bogpriser har lange udsigter

Trods et møde med kulturminister Marianne Jelved i går er der stadig langt til en ny boglov.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For anden gang på fire måneder sad bogbranchen i går ansigt til ansigt med Folketingets Kulturudvalg, og i modsætning til en høring på Christiansborg i november kom forfattere, forlæggere og boghandlere nu med en fælles indstilling til kulturpolitikerne og kulturminister Marianne Jelved.

Og budskabet kunne staves med fem bogstaver: k-r-i-s-e.

Løsningen på krisen er ifølge bogbranchen, at politikerne vedtager en boglov, som suspenderer de helt frie bogpriser, som branchen ellers selv var med til at anbefale for ganske få år siden.

LÆS OGSÅ

I dag står alle bag et forslag, hvor nye bøger får faste priser i et antal måneder efter udgivelsen.

Det betyder, at boghandlerne igen ville kunne tjene penge på populære bøger, som ellers sælges næsten uden fortjeneste og for næsten halv pris, som når Jussi Adler-Olsens nyeste blev solgt til 169 kr. fra første dag.

Mødte op med tungt skyts
Efter mødet sagde den radikale kulturminister, Marianne Jelved:

»Jeg har aftalt med Kulturudvalget, at jeg mødes med dem inden påske for at se, om vi kan enes om, hvad vi ser som branchens hovedproblemer, og hvad vi i givet fald kan gøre ved dem. Jeg vil slet ikke konkludere noget på nuværende tidspunkt«.

Som branchen selv ser det, betyder fokuseringen på de billige bestsellere, at oplagene på mellembøger falder, og i sidste ende forsvinder bredden i litteraturen, og debutanter og yngre forfattere får sværere ved at få deres bøger udgivet.Forlæggerforeningen, Boghandlerforeningen og de to forfatterforeninger mødte i går op med det tunge skyts kørt i stilling:

Antallet af nyudgivelser falder. I 2012 var faldet på 11 pct.Trods lavere priser på nogle bøger er der ikke kommet flere bogkøbere. Antallet ligger på cirka 58 pct. af befolkningen.

Bogsalget falder i omsætning og antal eksemplarer. Renset for inflation var 2011-omsætningen 11 pct. lavere end i 2001.

Bestsellerne er blevet billigere – men ingen har overblik over, hvordan priserne er gået på resten af bogmarkedet.

Stadig flere boghandlere lukker i konkurrence med netboghandler og supermarkeder. 18 fysiske boghandler lukkede i 2012, så der nu er 338 tilbage.

Bestsellernes andel af bogsalget stiger.

Svær politisk proces

I Politiken i går sagde kulturminister Marianne Jelved, at hun ved større ændringer på kulturområdet skal have bred politisk opbakning, så indgåede aftaler ikke bliver lavet om ved et regeringsskifte.

Når det gælder en mulig boglov, kan det godt blive svært. Venstres Michael Aastrup Jensen vil ikke ændre på de frie bogpriser, mens Dansk Folkepartis Alex Ahrendsen ikke er meget for en egentlig boglov.

Han minder om, at der ikke findes nogen snuptagsløsninger på bogbranchens problemer.»Jeg ser mødet med branchen i dag som starten på en proces«, siger Alex Ahrendsen. Det samme siger formanden for Folketingets Kulturudvalg, Flemming Møller Mortensen, som ikke kunne deltage i mødet i går.

Jeg vil slet ikke konkludere noget på nuvæerende tidspunktLÆS OGSÅ »Hvis branchen står samlet, står vi ikke stejlt på at fastholde liberaliseringen fuldstændig«, siger han. Til gengæld mener han, det er alt for tidligt at sige noget om, hvad der i givet fald skal ændres. Den konservative partileder, Lars Barfoed, har tidligere talt for, at en regulering af bogmarkedet måske er nødvendig, og at han er villig til i hvert fald at se på prisreglerne.SF’s ordfører Ole Sohn siger, at bogbranchen helt klart er udfordret, men han har endnu ikke en klar mening om, hvad de rigtige initiativer kunne være.

»En karensperiode kunne måske være en del af en løsningen, men jeg ville være betænkelig, hvis der kommer mindre konkurrence på bogmarkedet«, siger Ole Sohn.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden