Pris. Kim Leine var sidste års begejstrede vinder.
Foto: DANIEL HJORTH (arkiv)

Pris. Kim Leine var sidste års begejstrede vinder.

Bøger

Redaktøren inviterer læseklubber til at vælge Litteraturpris-kandidater

Danske biblioteker opretter helt særlige Politiken-læseklubber.

Bøger

Hvilken forfatter skal have Politikens Litteraturpris for året 2013?

Hvilket litterært værk er så godt, at det fortjener hæderen og de 250.000 kr., som følger med?

Det kan måske synes lidt tidligt, at jeg stiller spørgsmålet, for ingen ved jo endnu, hvilke fantastiske bøger der når at blive udgivet i indeværende kalenderår, men faktisk er det ikke et sekund for tidligt.

Sagen er nemlig, at vi i år inviterer læserne til at lege med på en ny måde i forhold til den litteraturpris, vi er så glade for at kunne uddele.

Læseklubber udpeger en kandidat Nøgleordet er: Læseklubber.

Dem er der mange hundrede af, måske tusindvis, rundt omkring i Danmark, og en hel del af dem har til huse på folkebibliotekerne. Danske biblioteker har en fornem tradition for at organisere læseklubber, og det er den, vi har koblet os på.

Vi har simpelthen spurgt de ansvarlige bibliotekarer og litteraturkonsulenter på samtlige danske folkebiblioteker, om de vil være med til at lave ’Politiken’-læseklubber, og mange har heldigvis svaret ja.

Det helt nye er altså, at vi fra Politikens side vil lade læseklubberne udpege en af de syv kandidater til litteraturprisen. Det værk, som flest læseklubber har peget på – og udpegningen skal naturligvis begrundes skriftligt – bliver nomineret.

De øvrige seks bliver nomineret af avisens litteraturredaktion, og vinderen bliver ligesom sidste år, hvor Kim Leine løb med æren og den store check, fundet ved en stor sms-afstemning, som starter i det nye år. Medio marts afholder vi så den store prisfest.

Litterær tyngde
De læseklubber, som får mulighed for at udpege kandidater til litteraturprisen, skal være ’hjemmehørende’ på et folkebibliotek.

Bibliotekerne organiserer læsningen på forskellige måder. Den mest gængse er, at bibliotekarer plukker nogle titler fra årets udgivelser, som læseklubberne skal læse. Ganske ofte vil udvælgelsen af titler foregå i en dialog med læseklubmedlemmerne.

Fra Politikens side blander vi os ikke i, hvad der bliver læst i læseklubberne, og hvor mange bøger man får pløjet sig igennem og talt om. Den eneste binding er, at bøgerne skal befinde sig inden for rammerne af vores temmelig rummelige fundats.

Drama i Charlottenlund. Læseklub dybt uenig om digtsamling!

Det betyder, at en priskandidat skal have ’litterær tyngde’, være skrevet af en dansk forfatter og udgivet i 2013. Og at der skal være tale om en roman, noveller, digte, essayistik, kulturkritik eller en litterær biografi. Det er altså overvejende en skønlitterær pris, men med tilhørende faglitterære nærområder.

Da bibliotekerne endnu ikke er bekendt med, hvilke udgivelser der kommer i løbet af efteråret, vil man formentlig ikke have lagt sig fast på mere end et par titler, når en læseklub starter op.

I København er det hensigten, at læseklubberne frem til nytår skal nå at læse fire gode bøger fra 2013, som bibliotekarerne har udvalgt fra årets udgivelser. Det er ikke sikkert, at alle læseklubber kan startes op i september, og det er fint med os, at nye læseklubber kommer til løbende.

Spændende udsigt

Hvis du har lyst til at deltage i en læseklub, så henvend dig på dit lokale bibliotek og spørg, om man vil være med til at starte en læseklub op ved f.eks. at annoncere efter potentielle medlemmer via bibliotekets hjemmeside eller foldere.

Husk: Du kan ikke være sikker på, at dit bibliotek har mulighed for at medvirke, men vi håber selvfølgelig, at man vil.

Bibliotekarerne brænder for den gode litteratur, og egentlig består opgaven jo ikke i andet end at anbefale et par titler til at begynde med, hjemtage dem, hvis de ikke allerede står på hylderne – og notere, hvem I er.

Lad mig til slut nævne, at når du deltager i en registreret Politiken-læsegruppe, får du gratis adgang til de litteraturarrangementer, som vi afholder med alle kandidaterne til Politikens Litteraturpris i løbet af januar og februar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Og så er det jo avis, vi laver: Det siger sig selv, at vi løbende vil bringe reportager i avisen fra diverse læseklubber. Jeg ser det allerede for mig:

’Drama i Charlottenlund. Læseklub dybt uenig om digtsamling!’ Ugen efter fulgt op af denne kioskbasker: ’Roman splitter landsdel: Politiken-læseklubberne i Sønderjylland strides om årets Erling Jepsen-roman’.

I dag er det lørdag 7. september, om fire måneder næsten på dato ved vi, hvilken bog læseklubberne indstiller.

Jeg glæder mig allerede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden