Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opgør. Professor Peter Gøtzsche retter en voldsom kritik mod medicinalvirksomheder og beskylder dem for at slå folk ihjel og købe lægerne for vindings skyld.
Foto: GORM BRANDERUP

Opgør. Professor Peter Gøtzsche retter en voldsom kritik mod medicinalvirksomheder og beskylder dem for at slå folk ihjel og købe lægerne for vindings skyld.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vigtig bog om medicinalindustrien er skræmmende læsning

Professor giver den fuld gas i sit angreb på branchen. Det er der også behov for.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De manipulerer med forskningsresultater, bestikker læger og slår patienter ihjel!

Værsgo, det er ikke petitesseanklager, professor Peter Gøtzsche disker op med i sin nye bog.

På anklagebænken sidder den samlede medicinalindustri, dvs. de virksomheder, der skulle være med til at gøre os raske, men som faktisk er med til at gøre os dødeligt syge.

LÆS OGSÅ

»Desværre lider vi nu af to menneskeskabte epidemier: tobak og receptpligtig medicin, som begge er meget dødelige«, indleder Peter Gøtzsche sit lange anklageskrift:

»Topcheferne i tobaksfirmaerne ved godt, at det er døden, de falbyder, og det ved topcheferne i lægemiddelfirmaerne også«.

Men mens det ikke længere er muligt at skjule, at tobak er en stor dræber, har »lægemiddelindustrien haft overraskende stort held med at skjule, at dens lægemidler også er en stor dræber«.

Imponerende overblik
Nej, Peter Gøtzsche er ikke en mand, der pakker sine pilleformede budskaber ind i sukker. Det har han aldrig været, men i sin nye bog har han for første gang samlet et helt jumboglas af bitre smagsprøver på medicinalbranchens anløbne habitus.

Ligesom kommunismen fik sin ’sorte bog’, har lægemiddelindustrien nu fået sin. En skammelig oplistning af både aktuelle og historiske eksempler på industriens manipulation og korruption – på de fleste stræk yderst veldokumenteret, for så vidt at det ikke er en videnskabelig bog, men en debatbog, der skal læses og bedømmes som sådan.

Industrien hader ham af et maliciøst hjerte

Industrien hader ham af et maliciøst hjerte. Det er der ingen tvivl om. Det har de gjort, siden Gøtzsche i midten af 1990’erne var med til at stifte det globale Cochrane-samarbejde og siden har været leder af Det Nordiske Cochrane Center – et nonprofitcenter på Rigshospitalet, som lever af at afsløre snyd, bedrag og dårlig videnskabelig praksis inden for sektoren.

Peter Gøtzsches indblik og overblik er imponerende. Det samme er hans sans for at servere det hele på kulørt og opsigtsvækkende vis. For det meste holder han balancen. Men enkelte gange træder han forkert.

Som for eksempel når han bombastisk skriver, at lægemidler »er den tredjehyppigste dødsårsag efter hjertesygdomme og kræft i USA og Europa«. For som han selv senere præciserer, er det altid svært at adskille dødsårsager, og lægemidler kan jo meget vel give anledning til hjerteproblemer.

Så er det mere rimeligt og rigtigt at sammenligne lægemidlers skadelige effekter med tobakkens. Og her kan Gøtzsche dokumentere, at lægemidler dræber halvt så mange som tobakken – og det er ret beset ikke så få!

Revolution

Men hør hov, lægemidler skulle jo kurere os. Ja, men det gør de langtfra alle.

Alle lægemidler har derimod bivirkninger, og disse er ofte mere effektfulde end pillernes kurerende virkninger. Dette er en sandhed, som industrien med stor tæft og talent forholder offentligheden.

Hvilket kun kan lykkes, fordi 'Big Pharma' er overalt: De betaler for forskningen, de køber annoncer i de videnskabelige tidsskrifter, de sponsorerer patientforeninger, de er bonkammerater med lægerne, og så er det sågar lykkedes at få venligtsindede folk placeret i de højeste stillinger inden for det offentlige sundhedsapparat i bl.a. USA.

LÆS OGSÅ

Læg hertil, at lægemiddelindustrien – med sine gigantiske avancer – er en af de mest profitable forretninger overhovedet.

Jo, medicinalindustrien har så sandelig »korrumperet sundhedsvæsenet«, som det fremgår af bogens undertitel.

Bogen henvender sig til et internationalt publikum, og udkommer samtidig i en engelsk oversættelse. Men den er en vigtig bog på alle sprog.

Det er en skræmmende læsning, også selv om Gøtzsches ærinde ikke er at skræmme, men at revolutionere en sektor, der i allerhøjeste grad har behov for at blive revolutioneret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden