Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stjerne. Hr. Skæg underholder med sange om bogstaver og ord på BogForum lørdag formiddag.
Foto: Ditte Valente

Stjerne. Hr. Skæg underholder med sange om bogstaver og ord på BogForum lørdag formiddag.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

BogForum: »Vi vil gerne være et udflugtsmål for børnefamilierne«

Politiken besøgte bogmessen, hvor man har forstået at fange børnenes opmærksomhed.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er børn på BogForum, og der er masser af dem.

Og selv om man måske ikke lige umiddelbart skulle forbinde en weekend i litteraturens tegn med snotnæser og sure vinterstøvler, så satser BogForum i Bella Center mere og mere på at trække børnefamilier til.

En mission, der lader til at lykkes, ser man alene på opbuddet lørdag formiddag, halvvejs gennem den årlige bogmesse funderet på ideen om, at læserne skal have mulighed for at møde forfatterne bag deres læseoplevelser.

En hob af børn »Mødet mellem læser og forfatter behøver jo ikke kun være for de voksne«, siger Stinne Hjortlund Kristoffersen, der er projektleder på BogForum og ansvarlig for tiltagene på børneområdet, som for alvor begyndte sidste år, hvor BogForum flyttede fra Forum på Frederiksberg til større lokaler i messehallerne i Bella Center på Amager.

I baggrunden er Johanne Algren, der blandt andet er kendt fra Ramasjang Radio, i gang med at læse op af en billedbog på børnescenen.

I modsætning til deres forældre, der pænt sidder med fritidsjakkerne i skødet på taburetterne neden for scenen, stimler alle børnene sammen i en hob omkring den blonde radiovært, der nærmest ikke er til at se for bare tilskuere, der gerne vil følge med i fortællingen om en konge, der er så fattig, at han må gå med hat i stedet for krone.

En vuggestue på tur
Ud over børneforlag, børneboghandel, børnescener og tegneserieområde er der også mindre litterære indslag.

Der er spillekonsoller, tegneområde, udklædningstøj og en hel række ting, der ikke decideret kan siges at have noget med bøger at gøre. Men det er en naturlig del af den måde, som bogmessen gerne vil være i fremtiden, siger Stinne Hjortlund Kristoffersen.

»Det er naturligt for børnene, at der både er en klæd-ud-kasse, en spillekonsol, bøger og alle mulige andre ting«, siger hun og mener ikke, det er et problem for BogForum, at der kommer så mange ting ind, der ikke som sådan har noget med bøger at gøre.

»I går rendte jeg ind i en hel vuggestue, der var herude. Det er da helt fantastisk. De tænker nok ikke specielt meget i bøger, men de bliver eksponeret for bøger«, siger hun, og det, mener hun, er vigtigt.

Samtidig har børnefaciliteterne på BogForum samme funktion som de billige pølser i Ikea: De skal få folk til at blive noget længere.

»Folk bliver i gennemsnit omkring seks timer herude, og hvis der ikke er noget, som børnene synes er sjovt, så tager børnefamilierne måske tidligere hjem. Muligheden for et stort børneområde er en af hovedgrundene til, at vi gerne ville flytte ud i Bella Center, hvor der er mere plads«, siger Stinne Hjortlund Kristoffersen.

Børnemagnet

Hos de enkelte forlag lader det også til, at de har fundet ud af, at der ikke bare skal være noget interessant for dem, der skubber klapvognene, men også for dem, der sidder i dem. For eksempel hos Lindhardt & Ringhof, der har udgivet en række bøger af fjernsynsværten Hr. Skæg, hvis popularitet blandt danske børn efterhånden måles på richterskalaen. Den tårnhøje Hr. Skæg danser og synger sine sange om ord og bogstaver, mens flettede børn og krøllede børn og børn med røde hestehaler og fregner synger med og klapper. De ormer rundt mellem fire krimier for en hund og den italienske kogebibel ’Sølvskeen’ på tilbud.LÆS OGSÅ På kanten af scenen sidder de og oven på de nyeste udgivelser af islandske forfattere som Hallgrimur Helgason og Einar Már Guðmundsson. Sidste år var der mindst 1.600 børn på bogmessen, og efter alt at dømme kommer der endnu flere i år. Alene for børn er der 100 arrangementer på de tre dage, BogForum varer. Sådan skal det gerne blive ved med at være, siger Stinne Hjortlund Kristoffersen. »Vi vil gerne være et udflugtsmål for børnefamilierne. Lidt ligesom zoologisk have«, siger hun.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden