Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Censur. Apple og Facebooks censur af Peter Øvig Knudsens bog om hippiekulturen er et eksempel på de problematiske metoder, som it-giganterne benytter.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Censur. Apple og Facebooks censur af Peter Øvig Knudsens bog om hippiekulturen er et eksempel på de problematiske metoder, som it-giganterne benytter.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Peter Øvig mødes med stridende part om censur på nettet

Den digitale industri truer ytringsfriheden, siger forfatteren forud for høring.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Måske står vi over for en ny kulturrevolution svarende til den, hippierne var pionerer for i sluttresserne, og som kom til at forandre verden. Ligesom dengang kommer den skyllende fra USA – nu blot med det mål at rulle fremskridtene fra tresserne tilbage«.

Ordene er skrevet af Peter Øvig Knudsen i en kronik i dagens Politiken og er endnu et opråb fra forfatteren som led i hans arbejde for at stoppe amerikanske it-giganters censur af, hvad de mener er anstødeligt indhold.

Når forfatteren i morgen deltager i en EU-høring i København om internetcensur, bliver det derfor et historisk møde med en af de stridende parter i sagen.

Facebook-repræsentant er med på mødet Mens Apple ikke dukker op til mødet, har Facebook sendt en repræsentant fra firmaets afdeling i Norden til at debattere med Øvig Knudsen samt de to Europa-parlamentarikere Morten Løkkegaard (V) og Christel Schaldemose (S).

Dermed bliver det første gang, at Øvig Knudsen mødes med den part, der ifølge ham selv indskrænker kunstnere og forfatteres ytringsfrihed ved at fjerne indhold på digitale platforme, selv om det åbenlyst har et andet formål end at støde andre.

»Apple har formentlig slet ikke svaret på invitationen. Men jeg synes, det er enormt positivt, at Facebook dukker op. Og Google har jo markeret sig ved at være mere åben og rent faktisk sælge min bog«, siger Peter Øvig Knudsen til Politiken forud for høringen.

Forfatterens kamp mod den digitale censur begyndte i 2010, da Apple nægtede at sælge hans tobindsværk om hippiekulturen, fordi bogen ifølge Apple indeholdt »pornografi«.

Det var mest gamle fotografier af nøgne hippier.

Også Google vil være til stede ved høringen i Europa-Huset i København. Google har tilladt bogen på tjenesten Google Play, mens Apple trods kritik fra EU har nægtet at bløde op.

»Tænk, hvis børn så den slags«, sagde den ene af de to Apple-chefer under et møde i Bruxelles tidligere på året med Morten Løkkegaard.

Svært at tvinge de store til noget
Hippiebogen er skrevet med henblik på digital publicering i e-bogsform med tilhørende billeder og lyd, og derfor har Øvig Knudsen kæmpet for at få lov til at fortælle historien om 60'er- og 70'er-kulturen, som den rent faktisk tog sig ud.

For hvordan kan man skildre en kultur med et frit forhold til den nøgne menneskekrop uden at dokumentere det med de gamle fotografier, mener han.

LÆS ØVIGS KRONIK

»Det mest spændende bliver nok at se, hvad Facebook vil sige. Det svære for dem er, at de har regler om nøgenhed, men de har sagt, at det ikke skal ramme kunst og kultur. Og det gør det jo allerede. Det er ikke kun i mit tilfælde, at ting er blevet fjernet fra siden«.

»Det bliver svært at tvinge de store til noget, men det er væsentligt at komme i dialog med dem og fortælle dem, at deres censur rammer nogle felter, der går ud over ytringsfriheden«, siger Peter Øvig Knudsen.

»Jeg har tænkt mig at spørge Facebook, hvad man som forfatter og kunstner skal stille op, når man knap nok kan bringe et billede af forsiden af ens bog, hvis der er bare bryster på. Der ligger jo allerede masser af andre billeder, der er meget mere seksuelt eksplicitte. Men det er åbenbart i orden, så længe man har en minimal g-streng på«.

»Og så håber jeg på en klar melding fra Google om, at de kører en anden strategi, der ikke begrænser ytringsfriheden«, forklarer han.

Må ty til selvcensur

Forfatteren føler sig i den grad splittet i sagen, siger han.

Fordi han på den ene side ikke vil finde sig i den amerikanske bornerthed, som rammer en kunstners ytringsfrihed, men på den anden side bruger han for eksempel Facebook som kommunikationsværktøj, når han skal i kontakt med kilder i forbindelse med sit forfatterskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Han har allerede måttet erkende, at kampen for at nuancere Apples censurpolitik er nærmest håbløs, siger han.

»Jeg har en meget dårlig smag i munden over, at jeg er begyndt at yde selvcensur og slette ting på min Facebook-væg, fordi de beder mig om det. Men jeg har bøjet nakken, fordi jeg får en masse kontakt til læsere og kilder, og folk kan nemmere finde mig«.

»Jeg er stadig i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige at blive på Facebook. Men jeg har vurderet, at jeg mister for meget ved at melde mig ud«, forklarer Peter Øvig Knudsen.

Samtidig med høringen i morgen udsender Gyldendal en forkortet engelsk e-bogs-udgave af ’Hippie’ for at give læsere i andre lande mulighed for at få et indtryk af historien bag de omstridte hippiefotografier.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden