Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hyldet. Den kinesiske stat har lykønsket Mo Yan med Nobelprisen. Det modsatte skete, da den fængslede Liu Xiaobo i 2010 modtog samme hæder.

Hyldet. Den kinesiske stat har lykønsket Mo Yan med Nobelprisen. Det modsatte skete, da den fængslede Liu Xiaobo i 2010 modtog samme hæder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Censurdebat overskygger Nobels litteraturpris

Pris til Mo Yan rejser spørgsmålet: Handler litteraturprisen om bøger eller politik?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag får den kinesiske forfatter, Mo Yan, overrakt Nobels Litteraturpris i Stockholm.

Det er et kontroversielt valg, som siden offentliggørelsen har mødt kritik i både Kina og udlandet, for Mo er blevet beskyldt for at have for tætte forbindelser til etpartistaten og Kinas Kommunistparti.Både kunstnere som Ai Weiwei og en af Kinas mest fremtrædende kritikere, Hu Jia, har sagt, at Mo Yan ikke er værdig til at få prisen på grund af sin politiske tilknytning til partiet – Mo er også vicepræsident for den kinesiske forfatterforening, som hører under partiet – og sine manglende holdninger om menneskerettigheder og sit syn på censur.

I sidste måned kaldte tyske Herta Müller, der selv blev tildelt litteraturprisen i 2009, valget af Mo for ’en katastrofe’ af de samme grunde.

LÆS OGSÅ Den 57-årige Mo afmonterede heller ikke ligefrem selv kritikken, da han efter at være landet i Stockholm i sidste uge forsvarede censuren i Kina, som han sammenlignede med sikkerhedskontrollen i en lufthavn. »Før jeg tog mit fly, skulle jeg gennem tolden. De ville også undersøge mig og ville endda have mig til at tage mit bælte og sko af. Den slags checks, mener jeg, er nødvendige«, sagde Mo Yan på et pressemøde.

Og han tilføjede, at censur ikke skal stå i vejen for sandheden, men at rygter og injurier bør censureres.

Men den kinesiske censur er skabt for at skærme etpartistaten mod kritik, hvorimod sikkerheden i lufthavne er for at beskytte folk mod terrorister og andre farer, siger Joshua Rosenzweig, en uafhængig ekspert i menneskerettigheder bosiddende i Hongkong.

»De ’farer’, som sikkerhedslove og censur er skabt for at forhindre her i Kina, er farer mod det politiske regime og ikke mod individer«, siger Joshua Rosenzweig til Voice of America.

Ulovlig husarrest
Timingen for Mo Yans pressekonference kunne heller ikke være dårligere. For samme dag i Beijing gav Liu Xia sit første interview i to år.

Hun er 53 år og har siden 1980’erne været anerkendt som fotograf og især digter.

Men i dag er hun først og fremmest kendt for at være gift med Liu Xiaobo, der er forfatter og professor i litteratur, og som i 2010 vandt Nobels Fredspris.

Liu Xiaobo har været politisk aktiv i de seneste årtier, og han afsoner en straf på 11 års fængsel for at være en af hovedforfatterne til et dokument, som kræver politiske reformer i Kina.

Liu Xia er ikke dømt eller anklaget for noget, men myndighederne har holdt hende i en ulovlig husarrest i mere end to år i parrets lejlighed i Beijing.

Det er så absurd. Jeg tror ikke, at Kafka kunne have skrevet noget mere absurd og utroligt end dette

Her lykkedes det i torsdags for nyhedsbureauet AP at snige sig forbi sikkerhedsvagterne.

Liu Xia ’rystede ubehersket og græd’, da hun pludselig for første gang i to år fik uventede gæster udefra.

»Det er så absurd. Jeg tror ikke, at Kafka kunne have skrevet noget mere absurd og utroligt end dette«, sagde Liu Xia til AP.

Liu Xiaobo fik den hårde fængselsstraf året før tildelingen af Nobelprisen.

Efter dommen i december 2009 ringede Cui Weiping, der er en kendt filmkritiker og intellektuel, rundt til mere end 100 kinesiske journalister, akademikere, forfattere og andre intellektuelle for at indsamle deres reaktion på dommen.

Mo Yans kommentar var, at han »helst ikke vil kommentere det«. For »jeg har gæster lige nu og har travlt«.

Politik eller litteratur

Da det blev offentliggjort i oktober, at Mo Yan var blevet tildelt Nobelprisen, sagde han på en pressekonference, at han håbede, at Liu Xiaobo snart kunne ’få sin frihed’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det kan tolkes på to måder. Enten at myndighederne skal frigive Liu. Eller at Liu bør erkende sig skyldig, så han kan blive sat på fri fod. Hvor etpartistaten gik til frontalangreb på Liu Xiaobos nobelpris, der stort set ikke eksisterer i den offentlige hukommelse i Kina, har Mo Yans pris fået en helt anden og jublende opmærksomhed. Både i medier og fra partiet. En af de første til at lykønske Mo Yan var Li Changchun, som på det tidspunkt var den øverste ansvarlige i Kina for propaganda.LÆS OGSÅ

Han skrev om valget af Mo Yan, at det var en »sejr, som viser fremgangen for Kinas blomstrende litteratur, såvel som Kinas voksende internationale styrke og indflydelse«.

Det var så også samtidig en klar besked til Mo Yan – der i øvrigt kan oversættes til ’ingen tale’ – om, at han ikke skulle bruge sin nye status på at forsøge at blive mere politisk åbenmundet.

Men skal en kinesisk forfatter absolut være politisk interesseret og kritisk over for staten?

Fredag holdt Mo Yan en takketale i Stockholm, som alle modtagere af Nobelprisen i Litteratur gør.

Her talte han om, hvordan han er en historiefortæller, og hvordan hans fattige opvækst var inspiration til hans bøger.

Prisen handler om litteratur, mener Mo Yan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden