Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Louvre
Foto: Louvre

Gudebjerg. Mantegnas maleri fra 1497 af bjerget Parnassus, hvor muserne if. græsk mytologi boede.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Umberto Ecos nye bog vinder ved sit enestående billedmateriale

Ecos nye bog om opdigtede lande og steder lever først og fremmest gennem billedsiden.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Umberto Eco slås det narrative og det encyklopædiske bestandig.

Han kan ikke lade være med at konstruere spændende romaner, som altid rummer en gåde eller intrige, der skal opklares eller afsløres.

LÆS OGSÅ

Men han kan heller ikke holde sig fra at skrive bøger, der systematisk opregner, hvilken viden der måtte eksistere om dette eller hint mere eller mindre esoteriske emne.

I nogle romaner, også ’Rosens navn’, lader han de to poler i forfatterskabet møde hinanden i et frugtbart, men også krævende favntag: Læseren skal bestå noget, der minder om en eksamen i filosofi og middelalderlig teologi og samtidig tage både den lille latinprøve og den store semiotikeksamen for endelig at finde ud af, at den blinde munk oppe i biblioteket er morderen.

Fra Atlantis til Alice i Undreland
I denne bog er det encyklopædisten, der har overtaget. Veloplagt og med et glimt i øjet har Eco sat sig for at omtale og kritisk belyse alle de steder, opdigtede og virkelige, som har draget og fascineret menneskeheden gennem årtusinder.

Fra Atlantis over Ultima Thule til det Undreland, Alice havner i bag spejlet, fra Homer til Holberg og fra antikkens skriftruller til den seneste science fiction-litteratur: Eco har tilsyneladende pløjet sig igennem det hele og undersøger i femten sammenfattende kapitler mange hundrede af de lokaliteter, som vi mennesker har projiceret vores drømme og skræk over på gennem tiden.

Dertil kommer, at bogen også rummer lange tekstuddrag fra de skrifter, som omtales. Også Holbergs om ’Niels Klims underjordiske rejse’, som han omtaler som mere underholdende end Swifts værk om Gullivers besøg i landet Lilleput.

Eco roser ikke bare Holberg for med begejstring og humor at have skrevet en egentlig utopi, men også for at have udstyret sin underjordiske verden med et helt solsystem, som altså befinder sig inden i vores planet.

I denne bog er det encyklopædisten, der har overtaget

Om Holberg kan man læse i kapitlet om de lokaliteter, som angiveligt har skullet befinde sig inden i Jorden, og det giver Eco lejlighed til frydefuldt at sovse rundt i de okkulte nazisters tro på ’Die Hohlweltlehre’, læren om den hule jord, som Det Tredje Riges gale mennesker, i hvert fald kredsen omkring Himmler, også lige fik bakset ind i deres grumme verdensforståelse.

Enestående billedmateriale

Som man vil forstå, rummer Ecos bog om ’legendariske steder’ en hel del af den basisviden, som hans omfattende forfatterskab er baseret på.

Hvis man allerede har ’The Dictionary of Imaginary Places’ af Alberto Manguel og Gianni Guadalupi, som er det definitive referenceværk, er Ecos ord nye bog ikke nogen åbenbaring, selv om det altid er en fryd at være i selskab med den excentriske videnskabsmand fra Milano.

LÆS OGSÅ

Det er til gengæld det enestående billedmateriale. Heri ligger bogens egentlige styrke.

Det er ved at delagtiggøre alle os andre fæ i, hvilken rigdom af kort, stik, tegninger, malerier osv. der gennem tiden er produceret om diverse fabellande og -steder, at denne bog har sin store berettigelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden