Dilemma. »Jeg ville altså ikke have kunnet holde nallerne fra ham, om jeg så havde været statsminister«, skriver Susanne Staun om Yahya Hassan.
Foto: Lærke Posselt

Dilemma. »Jeg ville altså ikke have kunnet holde nallerne fra ham, om jeg så havde været statsminister«, skriver Susanne Staun om Yahya Hassan.

Bøger

Debat: Blev Yahya Hassan krænket af sin kontaktperson?

Selv om Louise Østergaard var 38, og han var 16, bliver hun nu omtalt som kæreste, ikke som krænker.

Bøger

Hvor forargeligt er det, at en voksen pædagog og kontaktperson har et forhold til en 16-årig anbragt dreng?

Er det i orden at skrive en bog om det? Og hvordan ville det have set ud, hvis det havde været en mandlig pædagog og en 16-årig anbragt pige?

Siden foromtalen af Louise Østergaards bog ’Ord’, som handler om hendes forhold til digteren Yahya Hassan, har disse spørgsmål hidset til debat på de sociale medier.

LÆS MERE

Flere forfattere har deltaget, heriblandt Niels Lyngsø, som har sat følgende til debat på sin facebookside:

»Når man læser denne historie, og et interview med den 40-årige kvinde i Politiken, kan man se, at der bruges ord som ’elskerinde’, ’kæreste’ og ’forelskelse’. Hvis man nu byttede om på kønnene, ville det så ikke have været ord som ’overgreb’, ’misbrug af voksenmagt’ og den slags? Og er det ikke udtryk for en urimelig forskelsbehandling? PS: Bortset fra det ligner det en virkelig klam idé at ville spinde guld på en andens succes på den måde, uanset køns-tingen«.

Hykleri
Og mange giver Lyngsø ret i, at bogen sikkert er et forsøg på at malke koen.

Men forfatteren Peter Tudvad er ikke enig. Yahya Hassan har beskrevet forholdet i sin digtsamling, derfor er det legitimt, at hun også redegør for det, mener han.

»At fortælle om historien med egne øjne. Uden videre antager man, at hun gør det for at tjene penge. Men det ved vi intet om. Hvis vi skal spekulere i motivet, er det oplagt, at det er at give sit billede af, hvad der er sket mellem hende og den unge mand«, siger Tudvad, uden at han ønsker at kommentere værkernes kvalitet.»Det er ikke værkerne, der irriterer mig, det er hykleriet, inkonsekvensen, der præger den offentlige debat om dem«, siger Tudvad.Louise Østergaard brød loven, da hun indledte et forhold til Yahya Hassan. Men Peter Tudvad mener, at man bør gribe i egen barm, inden man hiver den indre dommer frem.

»Ingen tvivl om, at det var ulovligt. Det er indlysende. Men dermed er det igen ikke sagt, at jeg vil fordømme hende rent moralsk. Juridisk jo – men den måde man selvhelligt kan hævde, at man ikke selv kan plumpe i. Ej, come on. Lur mig om det ikke er nypuritanismen, der stikker sit rene ansigt frem«, siger han.

Udtryk for forskelsbehandling

Og det giver krimiforfatter Susanne Staun ham ret i. »Der er jo slet ingen, der bestrider, at det er FORKERT OG STRAFBART OG VERY BAD i det hele taget. Men jeg ville altså ikke have kunnet holde nallerne fra ham, om jeg så havde været statsminister. Jeg er nemlig ikke så perfekt som jer. Og i øvrigt ville det være interessant at komme i kvindefængsel. Held og lykke med at være enige om det indlysende og det rigtige. Det er altså ikke særlig svært«, skriver hun som svar til Niels Lyngsøs kommentar på Facebook.

LÆS DEBAT Radiovært og debattør Ayse Dudu Tepe er enig med Niels Lyngsø i, at debatten er udtryk for forskelsbehandling. »Dette her dumper ned i klichéen om, at det er enhver ’mands’ drengefantasi, at mænd stikker pikken i hvad som helst, at mænds seksualitet er primitiv (...) At kvinderne har den nuancerede og sofistikerede seksualitet, og mænd bare er nogle dyr. Problemet er (...) at der har været så stort et fokus på kvindens seksualitet, fremfor at kigge på alle køn. At anerkende, at mandens seksualitet også er kompleks«, skriver hun på Facebook.

Lektor i litteratur ved Syddansk Universitet Dag Heede bemærker, at Louise Østergaard ikke bliver kaldt hverken sexmonster eller cougar i debatten.

»Det kan der være mange og komplekse grunde til. Det er måske svært at se Yahya Hassan som et offer. Hun optræder jo også i en form for frelserrolle. Hun er den første, der ser hans talent. Man har også en fornemmelse af, at det er hende, der får ham over på den rigtige side af loven«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden