Foto: STEEN PETERSEN ANNE-MARIE/Politiken-Tegning
Bøger

Anmeldere er tordnende uenige om nyt Bent Jensen-værk

Historikerens tobindsværk 'Ulve, får og vogtere' får både ris og ros af anmelderne.

Bøger

Anmelderne er splittede over Bent Jensens tobindsværk 'Ulve, får og vogtere. Den Kolde Krig i Danmark 1945-1991', der udkommer i dag, tirsdag.

Berlingske giver topkarakteren seks stjerner.

»Videnskabeligt set er det et dybt tilfredsstillende værk. Som al ordentlig videnskab søger det sandheden uden hensyn til interesser. Der føres direkte tale. Når det er muligt, bliver man konkret. Man skjuler intet«, lyder det begejstret.

»Dette er værket om Den Kolde Krig«, understreger Berlingske.

LÆS ANMELDELSEN Kastholm giver bog om Den Kolde Krig topkarakter ( eksternt link)

Jyllands-Posten følger trop med samme topkarakter.

»Der er temperament, glød, vrede, men også humor og ironi. Selvfølgelig er det subjektiv historieskrivning. Ingen læser efterlades i tvivl om, hvad Bent Jensen mener, og hvor han står, men subjektiviteten er gennemsyret af et imponerende dokumentationsarbejde med tilhørende analyse«.

Politiken og Information er kritiske

Problemet opstår, ifølge Politiken, når »meningsmennesket« Bent Jensen tager over og »bruger stort og småt fra kildernes uendelighed til at føre sandhedsbevis for, at de, der mente noget andet end ham selv, ikke bare tog fejl, men var moralsk anløbne, dybest set landsforrædere og medskyldige i kommunismens forbrydelser«.

»Det er ikke kun voldtægt af kilder og historisk metode - det er også et forsøg på videnskabeliggørelse af politiske standpunkter, som minder mere om netop de totalitære regimer, Bent Jensen vender sig mod, end om en åben debat«, lyder det.

Politiken giver to ud af seks hjerter.

LÆS INTERVIEW

Information er ligeledes kritiske over for værket, som avisen mener bedst kan læses »som et forsinket partsindlæg«.

»Som historisk analyse af et fænomen som for eksempel den danske fredsbevægelse skuffer den fælt«, skriver anmelderen.

»Efter endt læsning er det svært at drage anden slutning, end at værkets forfatter med alle sine fordømmelser har forvildet sig så langt ud på det polemiske overdrev, at sagligheden er gået tabt«, lyder den afsluttende bemærkning.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce