Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbløffende. Ingen havde ventet en ny roman fra Harper Lee efter 55 års tavshed.

Forbløffende. Ingen havde ventet en ny roman fra Harper Lee efter 55 års tavshed.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kim Skotte: Større bliver sensationerne ikke i bøgernes verden

Harper Lee udgiver en roman efter 55 års tavshed.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ung forfatter udgiver sin debutroman. Den vinder Pulitzer-prisen, bliver solgt i 40 millioner eksemplarer og får en stor betydning for USA’s racemæssige selvforståelse. Derefter tavshed.

I 55 år. Indtil dagens mildest talt forbløffende nyhed om, at man nu har fundet og udgiver den roman, som Harper Lee skrev før ’Dræb ikke en sangfugl’ (’To Kill A Mocking Bird’).

Større bliver sensationerne ikke i bøgernes verden, der allerede er mør og parat til gamle nyheder efter den uventede succes, som er blevet John Williams’ glemte og genopdagede roman ’Stoner’ til del. Boghandlerne står allerede nu med julelys i øjnene. For ’Go Set a Watchman’ er jo ikke skrevet af en glemt forfatter, men af forfatteren til den af så mange igennem så mange år elskede ’Dræb ikke en sangfugl’.

Selv vil jeg nu vente med at hoppe på jubelvognen. For det første er omstændighederne omkring opdagelsen og udgivelsen af romanen om den voksne Scout, der vender tilbage til barndommens gade, temmelig slørede. Ligesom timingen er mere end heldig. Pludselig dukker det gamle manuskript op ud af fortidens tåger. Den slags sker jo. Men at det sker på et tidspunkt, hvor Harper Lee er nærmest både døv og blind og for relativt kort tid siden har mistet sin søster, der indtil da holdt et øje med sagerne, er ikke betryggende.

Er det en kasseret kladde?

Manuskriptet skal såmænd nok være ægte og har som sådan indlysende historisk interesse. Men vil det også være en god bog? ’Go Set a Watchman’ er skrevet adskillige år før ’Dræb ikke en sangfugl’ og endte efter genskrivning og omredigering med ikke at blive udgivet. Men persongalleriet var det samme og en kløgtig redaktør sendte istedet Harper Lee i retning af Scouts barndom. Resten er historie. Som nu pludselig er en ny historie.

Man har selvfølgelig mange gange før set forlag tage fejl, men det virker alligevel mærkeligt, at Harper Lee aldrig har ledt bare lidt mere ivrigt efter sit ’forsvundne’ manuskript, hvis hun selv tiltroede det litterær styrke. Læg dertil at der tilsyneladende er tvivl om, i hvilket omfang ’Go Set a Watchman’ er en ’ny’ roman eller i hvor høj grad, den vil have karakter af kasseret kladde til ’Dræb ikke en sangfugl’.

»Et hæderligt forsøg«, betegner Harper Lee det som og det skal det nok være. ’Dræb ikke en sangfugl’ er skrevet af en dygtig og charmerende forfatter med noget på hjerte, men er ikke som ’Stoner’ en roman, der virker overraskende skarp ved genlæsning. Den hører sin tid til. De mellemliggende år har gnavet kraftigt i tone og stil selv om Atticus Finch stadig står som et moralsk fyrtårn i amerikansk litteratur.

Man kan let forestille sig, at noget lignende bare temmelig meget værre, vil kunne gøre sig gældende for ’Go Set a Watchman’. Der trods alt er skrevet en del år før.

Så foreløbig tror jeg, man skal lade boghandlerne om at glæde sig mest. Litteraturhistorien vil næppe blive skrevet om af »et hæderligt forsøg«. Men nok få en ny fodnote og en bestseller, der kom ud af det blå.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden