Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD (arkiv)
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD (arkiv)

Forsvarligt? Var det forsvarligt at nominerer de to unge danske forfattere Josefine Klougart og Harald Voetmann til Nordisk Råds Litteraturpris? Her ses de to medlemmer af bedømmelseskomiteen Lilian Munk Rösing og Asger Schnack til et debatmøde om de kontroversielle nomineringer.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk litteraturnominering var præget af fejl

Suppleanten blev ikke inddraget i beslutningen om de danske nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den svenske formand for bedømmelseskomiteen, Eva Ström, i går klokken 12.30 gik på talerstolen i Oslo og annoncerede, at den islandske forfatter Gyrðir Elíasson løb med Nordisk Råds Litteraturpris, fik kritikerne af de to danske kandidater ret.

De to danske forfattere Josefine Klougart og Harald Voetmann havde i hvert fald ikke overbevist bedømmelseskomiteen om, at det var dem, der fortjente prisen.

LÆS OGSÅ Og dermed forsætter diskussionen om, hvorvidt det var en fejl at indstille to så relativt unge forfattere til prisen. Til gengæld er der bred enighed om, at den danske bedømmelseskomite fremover bør inddrage sin suppleant, når den afgør, hvilke forfattere der skal indstilles. Suppleanten blev ikke inddraget De to danske medlemmer af bedømmelseskomiteen, digteren Asger Schnack og lektor i litteratur Lillian Munk Rösing, indstillede Klougart og Voetmann uden at inddrage suppleanten, forfatteren Sven Holm, i diskussionerne. Sven Holm var lodret uenig i valget – og så pikeret over ikke at blive hørt, at han valgte at trække sig som suppleant. LÆS OGSÅSvend Skriver, der er adjunkt ved Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, mener, at reglerne bør indskærpes over for den danske komite. »Der bør laves nogle klare formelle retningslinjer, så der ikke opstår strid om det igen«, siger Svend Skriver. »Det er et stort problem, at suppleanten ikke blev inddraget«, siger litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet: »Enhver kan da forstå, at suppleanten skal inddrages, det kan jo være ham eller hende, der skal tage stilling i bedømmelseskomiteen, hvis en af de to andre er inhabil eller forhindret«. Én stor og én lille Forfatteren Sven Holm selv mener, at det var en klar fejl, at der ikke var en mere erfaren og betydelig forfatter blandt de to indstillede. »Det kunne så være sammen med Voetmann, der kunne være med som dark horse«, siger han. LÆS OGSÅSamme holdning har Svend Skriver: »Det er to spændende danske forfattere, der blev indstillet, men når man kobler de to, går det galt. Man kunne have taget den ene og så en større, mere erfaren forfatter som Ida Jessen«. Kendte ikke kutymen Men de to nyudpegede medlemmer af komiteen, Asger Schnack og Lillian Munk Rösing, vidste ikke, at det var kutyme at inddrage suppleanten i arbejdet.

»Det var vi ikke blevet informeret om«, siger Lillian Munk Rösing. »Den situation er der nu rettet op på, og den nye suppleant (Lasse Horne Kjeldgaard, red.) vil være indbudt til alle møder fremover, ligesom han vil modtage referat, hvis han ikke kan komme«.

Komiteen skal vælge de bøger, den synes er bedstAt ingen af de to danske kandidater fik prisen, er ikke ensbetydende med, at det så var forkerte valg, mener Lillian Munk Rösing. For så har alle andre lande end Island også valgt forkert.

»Jeg er glad for og tilfreds med valget af Gyrðir Elíasson. Det er den høje kunstneriske kvalitet, der har vundet. Vi indstillede de to bøger, vi mente var kunstnerisk mest interessante, og de har fået meget rosende omtaler i de øvrige nordiske lande«, siger hun.

Kvalitetsparameter

Harald Voetmann var faktisk Svenska Dagbladets storfavorit til prisen. Og fremover bør komiteen også gå efter kvalitet, frem for at have alle mulige taktiske overvejelser, mener litteraturprofessor Anne-Marie Mai. »Komiteen skal vælge de bøger, den synes er bedst. De må gå efter den højeste kvalitet, og det vil der sjældent være enighed om. Det er derfor, komiteen skiftes ud hvert 4. år«, siger hun. LÆS OGSÅ Anne-Marie Mai havde selv andre forfattere som mere oplagte kandidater end Klougart og Voetmann, men det er lige meget, mener hun. »Det er vigtigt, at komiteen træffer et suverænt valg. Noget andre er uenige i. Jeg håber virkelig, at det også vækker diskussion i fremtiden. For hvis ingen diskuterer indstillingerne og er rygende uenige, så er prisen stendød«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden