Forbier. Tegnestilen rammer ikke helt historiens smertepunkt med de fraværende fædre. - Illustration fra bogen

Forbier. Tegnestilen rammer ikke helt historiens smertepunkt med de fraværende fædre. - Illustration fra bogen

Bøger

Kæk tegneserie om Kim Larsen har svært ved at finde takten

'På sporet af Kim' er desværre hverken definitiv, øjenåbnende eller rigtig underholdende.

Bøger

Thierry Capezzone med den gemytlige franske tegnestil er tilsyneladende i gang med at pløje sig igennem de danske kongelige. Første bind af dronning Margrethe-serien ’Daisy – en prinsesse i Danmark’ blev lavet med Erik Svane. Nu er turen så kommet til dansk rocks højtelskede stodderkonge og gårdsanger Kim Larsen. Denne gang med tekst af Simon Petersen.

Desværre kan ’På sporet af Kim’ hverken kaldes definitiv, øjenåbnende eller rigtig underholdende. Der er to Kim’er i historien. Kim Larsen og den unge kvinde Kim, som er ved at skrive en opgave om Kim Larsen, da computeren pludselig sletter opgaven. Så må Kim på research blandt bisser og bumser på Christianshavn for at komme på sporet af Larsen.

Hun møder gamle gutter over kølige fra kassen, interviewer en gammel roadie på Christiania og falder selv i øltønden. Og så bliver der lagt et par brikker til sangen om Larsen. Episoder fra Kim Larsens barndom med bøllebank, en kærlig mor, en fraværende far og en tidlig åbenbaring i skikkelse af Little Richard. Også Kim Larsens korte karriere som skolelærer er kommet med.

Historien om Gasolin’ er mildest talt selektivt fortalt. Det er sådan set mest diskussionen mellem Kim Larsen og Franz Beckerlee om, hvorvidt Gasolin’ skulle synge på det rigtige rocksprog, engelsk, eller på det mundrette dansk. Udsprunget af Gassernes virkelighed på Christianshavn. Hverken udfaldet eller historien kan siges at være ny.

Al ære værd, at ’På sporet af Kim’ ikke vil være entydig heltebiografi, men til gengæld synes jeg, man er lidt i tvivl om, hvad den vil være.

Som portræt af Kim Larsen er ’På sporet af Kim’ sporadisk. Beslutningen om at bruge halvdelen af pladsen på at gøre bogen til en spejlfortælling om fraværende fædre gør ikke fortællingen voldsomt skarp, og den kvindelige Kim bliver aldrig et rigtig vedkommende bekendtskab.

Kim Larsens far svigtede, og Kim Larsen blev selv en far, der vinkede farvel til sine tre første børn uden større ståhej, hvis man skal tro ’På sporet af Larsen’. Også pigen Kim er blevet svigtet af en far, der er gået i hundene. Da han forsøger at tage kontakt, bliver hun voldsomt irriteret og såret.

At der er åbne sår i denne fortælling, er indlysende, men det stikker ikke dybt i en historie, der også skal være et portræt af det unge Gasolin’ og fordums Christianshavn.

De sort-hvide tegninger er belagt med velfungerende gråtoner af Laura Blicher, men den kække tegnestil og forsøget på at ramme et smertepunkt med de fraværende fædre får ikke rigtigt fat i hinanden. Capezzones to bud på moderne tegneseriebiografier er ikke vildt opmuntrende for genrens muligheder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce