Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Maria Gerhardt vinder Politikens Litteraturpris. Kilde: Politiken TV / Peter Vintergaard

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Populær vinder af Politikens Litteraturpris

Læserne har valgt 38-årige Maria Gerhardt som modtager af årets litteraturpris for digtsamlingen 'Amagermesteren'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Følelserne fik frit løb, da modtagerens af Politikens Litteraturpris blev kåret i aften.

Jubelråbene steg op under taget i Pressen, da det blev afsløret, at årets prisvinder blev forfatteren Maria Gerhardt, der også er kendt under sit musikernavn Djuna Barnes. Hun fik prisen for sin digtsamling 'Amagermesteren'. Forfatteren får hæderen og 200.000 kr. for sin digtsamling, som fortæller om, hvordan det er at befinde sig i ingenmandslandet mellem at være mand og kvinde.

Da vindernavnet blev offentliggjort efter en times intense oplæsninger fra de syv nominerede digtere, sad Maria Gerhardt tydeligt rørt på første række, og da hun kort efter på scenen på bedste sportsjournalistmanér blev spurgt, hvordan hun havde det lige nu, svarede hun med et stort smil, at hun nok var lidt grådlabil.

I sin korte takketale priste hun sine redaktører, som havde fået overbevist hende om, at hun faktisk er en god forfatter, hvorefter hun i samme åndedrag takkede afdeling 4262 på Rigshospitalet.

»De gør, hvad de kan, for at holde mig i live«, sagde hun.

Det seneste år har Maria Gerhardt været helt åben om, at hun er hårdt ramt af en kræftsygdom. Hun nævnte også uforfordret sygdommen som en drivende faktor, da hun for en måned siden blev interviewet her i avisen om sin nominering til den litterære pris.

»Det ændrer ens ur at have en livstruende sygdom. Det speeder ens arbejdsproces op, og man får måske også flere tanker om sin egen barndom og ungdom. Alt går hurtigere. Det laver nogle spejlinger på ens liv, når man bliver terminalpatient. Sygdommen er også årsagen til, at jeg gerne vil have mine bøger ud over stepperne«.

Maria Gerhardt debuterede som forfatter med den selvbiografiske roman 'Der bor Hollywood-stjerner på vejen' i 2014. .

Amager er det nye

Fra scenen spurgte Christina Thiemer, leder af Politikens Boghal, om ikke Maria Gerhardt har bidraget til at give Amager en helt ny status i verden. Først fik Morten Pape årets debutantpris for sin roman 'Planen' om ghettolivet i Urbanplanen, og nu har Maria Gerhardt igen kastet lys på øen med sin digtsamling 'Amagermesteren'.

»Men jeg er egentlig fra Dragør, så det er lidt snyd«, svarede Maria Gerhardt.

I sin digtsamling fortæller hun om, hvordan det er at vokse op som en drengepige, en tomboy, og lade sig opsluge af sportens rå verden, hvor det altid handler om at være bedst. Og hun fortæller i sine selvbiografiske digte om, hvordan det har været at skulle finde sin plads i en verden, som oftest er indrettet på, at man præcist ved, om man hører til på dame- eller herresiden.

Foto: Ditte Valente/Politiken

Som Politikens anmelder Kizaja Routhe-Mogensen sagde i sin tale til prisvinderen, er også 'Amagermesteren' et bevis på, at dagens poesi indholder et stort element af trods. Og at der ikke nødvendigivs er nogen modsætning mod, at poesien både kan være verdensvendt og indadvendt.

Det er første gang, at samtlige nominerede værker til Politikens Litteraturpris har været digtsamlinger. Baggrunden for valget er, fortalte litteraturredaktør Jes Stein Pedersen, at der sker noget helt særligt i dansk poesi for tiden. Den kan fortælle historier med kant.

»Poesien kan fortælle noget om, hvordan det er at være i live lige nu«, sagde han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stor fremtid venter

Hvis man skal dømme efter fremmødet til prisfesten i Pressen, har poesien en stor fremtid for sig. I den forløbne uge er det ganske vist blevet slået fast endnu engang, at det er kvinder i alderen 55 år og op efter, der bærer det danske kulturliv, men publikum i den fyldte sal i Pressen var domineret af unge mænd og unge kvinder.

Jeg er egentlig fra Dragør, så det er lidt snyd

Politikens Litteraturpris var ikke den eneste pris, der blev uddelt ved arrangementet. For andet år i træk blev der også uddelt en særpris på 50.000 kr., den såkaldte Frit Flet-pris. Den gik i år til Halfdan Pisket, som i en trilogi af grafiske romaner har fortalt historien om sin fars brydsomme rejse fra tyrkisk desertør til en slags dansker, som Kim Skotte forleden skrev i en anmeldelse, hvor han uddelte seks hjerter til sidste bind med titlen 'Dansker'.

»Et nødvendigt værk til tiden«, sagde Kim Skotte i sin tale til Halfdan Pisket, der var lige så rørt som aftenens anden prisvinder.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden