Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vinder. Kamilla Hega Holst vandt hovedprisen ved Blixenfesten i 2015. Hun fik den for romanen 'På træk'.
Foto: NIELS HOUGAARD

Vinder. Kamilla Hega Holst vandt hovedprisen ved Blixenfesten i 2015. Hun fik den for romanen 'På træk'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For hver en bogniche findes en hæderspris

Antallet af hæderspriser i bogbranchen synes bare at vokse. Priserne hædrer modtagerens indsats, men en del af hæderen skinner tilbage på giveren.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Bjarke Larsen var chefredaktør på bladet Bogmarkedet, talte en medarbejder antallet af priser inden for bog- og litteraturverdenen op, og han nåede ifølge chefredaktøren på den anden side af de 70. Intet tyder på, at tallet siden er gået ned, for når de to forfatterforeninger i aften ved årets Blixen-fest uddeler hele 13 priser, vil tre af dem være nye.

Bjarke Larsen er i dag direktør for krimimessen Copenhagen Crime, som afholdes for første gang om to uger, og den nye krimimesse har blandt andet valgt at markere sig ved at indstifte en ny pris. Den gives for den bedste journalistiske eller dokumentariske formidling af et emne inden for kriminalitet, jura eller retspolitik.

»Det er en af de få nicher, der endnu ikke har sin egen pris«, siger Bjarke Larsen.

Modtageren bliver glad, men hvad får I ud af det?

»Helt kynisk vil vi bl.a. gerne have omtale, så folk opdager, at vi er der. Vi vil ikke gå Det Danske Kriminalakademi i bedene og give en pris for den bedste krimi. Ved at give vores pris en anden profil markerer vi også, at vores messe har en anden profil«, siger han.

Helt kynisk vil vi bl.a. gerne have noget omtale, så folk ved, at vi er der

Når Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere i aften holder Blixen-fest, er en af de 12 priser indstiftet af netboghandlen Saxo. Det er en innovationspris. Prisen eksisterede før Blixenfesten, og formålet er uændret.

Imagepleje

»Vi vil gerne hylde dem, der har modet til at gå nye veje i en branche, som ellers er kendt for at være støvet, og hvor aktørerne bevæger sig langsomt. Samtidig betyder prisen måske også, at kunderne tænker på Saxo som et firma, der gør noget for udviklingen af branchen. Det er helt afgørende for, at vi kan tiltrække nye medarbejdere, og det betyder noget for vores image«, siger adm. direktør Jørgen Balle Olesen.

Hvad siger du til, at der kommer stadig flere priser?

»Der er selvfølgelig et mætningspunkt, og hvis der er priser for hvad som helst, mister priserne deres effekt«, siger han.

Hvis man spørger Jakob Vedelsby, formand for Dansk Forfatterforening, kan der næsten ikke komme for mange priser. Han synes, det er skønt, når DR opfinder Romanprisen, eller når Berlingske, Politiken, Weekendavisen og Information har hver sin litteraturpris, selv om han godt ved, at priserne også handler om, at medierne gennem priserne ønsker at pleje deres respektive brands.

»Hver gang der bliver uddelt en pris, bliver der gjort noget ud af det. Det handler også om konkurrence i medierne«.

Et vink til nye medlemmer

Hvad får de ud af det?

»DR gør det, fordi det er public service at dække litteraturen, og dagbladene vil gerne sælge nogle aviser. Når jeg fredag aften byder velkommen til Blixen-fest sammen med Jan Thielke fra Danske Skønlitterære Forfattere, håber jeg da også, at nogen tænker, at det er godt gået af os, og at det giver nogle nye medlemmer. Blixenfesten med priserne er også en branding af os ved siden af de andre ting, den gør noget for«, siger Jakob Vedelsby.

For de to forfatterforeninger er det vigtige imidlertid, at der med den årlige Blixenfest bliver kastet lys på den samlede bogbranche og ikke kun på udvalgte forfatterskaber.

Under prisfesten bliver der uddelt priser for bl.a. bedste skønlitterære bog, bedste faglitterære bog og bedste bog til børn og unge, men derudover er der priser til nogle af dem, som omverdenen sjældent hører om, f.eks. redaktørerne på forlagene.

»Der kan godt komme nye priser til, som bliver relevante, fordi bogbranchen hele tiden udvikler sig«, siger Jakob Vedelsby.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden