0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøgernes herrer

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tegn. Jørgen Saabye
Foto: Tegn. Jørgen Saabye

Tegning: Jørgen Saabye

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lad os tage det ekstreme. Sådan som arrangørerne af verdens største bogmesse i Frankfurt ønsker at se messens betydning.

Tænk engang, hvis nogen for fire-fem år siden havde hvisket en i øret, at man kunne få rettighederne til en bog om en dreng, der hedder Harry Potter.

Jovist, forfatteren var en ukendt Joanne K. Rowling, men der var tale om et voksende bogeventyr i den globale sværvægtsklasse. Det skulle være ganske vist. Og måske ville endda Hollywood være interesseret.

Det ville have været et rygte, et tip, man kunne have tjent millioner af kroner på. Et lille forlag ville have kunnet eksistere alene på disse bøger, og selv et stort forlag ville have kunnet aflæse salget af denne ene forfatter i årets resultat.

Det er i Frankfurt på verdens største bogmesse, man kan få serveret rygter om kommende bøger i Harry Potter-klassen. Det er i Frankfurt, man kan høre, at Liv Ullmanns datter Linn har skrevet en talentfuld roman, som det skete for et par år siden, da netop denne roman, 'Før du sover', var et af messens varme tip.

Faktisk var dette tip så varmt, at alverdens forlag overbød hinanden for at få rettighederne til at oversætte den norske bog til netop deres sprog. Et amerikansk forlag blev så tændt på bogen, at det lagde en million kroner på bordet for at få lov til at udsende bogen i USA.

Det er den slags bøger, man kan få et tip om i Frankfurt - hvis man ellers har de rigtige forbindelser, for det er forbindelser, det handler om i Frankfurt. Personlige forbindelser. Tætte forbindelser, som kan sørge for, at man bliver en af de første, der hører, hvis et nyt og interessant forfatterskab er ved at blive introduceret.

»Har du hørt nogen gode rygter?«.

Spørgsmålet lyder igen og igen i Frankfurtmessens ti kæmpehaller, for det er vigtigt konstant at vide, hvad der foregår i denne rygtecentral, som er omkring ti gange så stor som Bella Center. Hvad siger rygtestrømmen? Ikke i går eller i forgårs, men lige nu! Tidspunktet er vigtigt.

Det kan selvfølgelig godt være, at enhver udstiller på Frankfurtmessen vil vide det, hvis en ny Peter Høeg-lignende forfatter er blevet introduceret i denne uge, men hvis man er et amerikansk forlag, er denne information ikke meget værd, hvis man får oplysningerne på lørdag eller søndag - eller i flyet på vej hjem til New York.

Til den tid vil de amerikanske rettigheder for længst være placeret. Og tænk nu, hvis det er et forfatterskab, der som Høegs kastede et bogsalg på over to millioner eksemplarer af sig.

Javel, vil den kvikke læser sige, men kunne man ikke lige så godt have hørt om 2001-svaret på Peter Høeg eller Joanne K. Rowling eller Helen Fielding eller Nick Hornby allerede inden årets messe i Frankfurt?

»Selvfølgelig!«, vil enhver forlægger med et godt globalt netværk sige. Ham eller hende, der kender alle, der er værd at kende i den globale bogindustri.

»Det kan man overhovedet ikke være sikker på«, vil arrangørerne af Frankfurtmessen hævde, for de lever jo -