0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

D.H. Rumsfelds poesi

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Først en tak. Eller rettere: to. Til direktør Erland Kolding Nielsen og kulturchef Jytte Hilden, begge Det Kongelige Bibliotek, som har skrevet opildnende mails til os, om de forhold gamle danske aviser har i rigets arkiver, se nedenfor.

Og så til ugens sensation. For første gang i et dansk medie er det os en glæde at lægge spalteplads til en højaktuel repræsentant for aftenlandets modige litteratur. Mine damer og herrer: Donald Rumsfeld. USA's forsvarsminister.

Ikke blot fører Rumsfeld krig i Irak. Ikke blot er han tidligere pilot, medlem af Kongressen, ambassadør, forretningsmand og embedsmand. Donald Rumsfeld er også sprogkunstner.

Mens bomberne endnu falder over landet, hvor Babelstårnet stod, indtil Gud indførte sprogforbistringen. Mens historieløse postmoderne litterater diskuterer om bomberne i virkeligheden blot er tegn i en særlig militær semiotik. Mens vore læsere pakker fisk ind i gamle aviser (det kan de også bruges til!), præsenterer vi i dag tre ud af de i alt seks kendte digte, som Donald Rumsfeld har begået!

Digtene gengives, som de første gang har optrådt i diverse taler, pressebriefinger og interview - og oversættes derfor ikke til dansk. Bemærk: Der er ikke tale om konstruktioner, men om autentisk Rumsfeldlyrik, som den kan læses på det amerikanske forsvarsministeriums hjemmeside.


Det er den amerikanske skribent Hart Seely, der har samlet digtene og publiceret dem. Det skete på internettet i denne uge under den præcise titel 'D.H. Rumsfelds poesi, nye arbejder af forsvarsministeren'. Om sin bevæggrund for offentliggørelsen, oplyser Seely:

»Indtil nu har forsvarsministerens poesi kun haft et lille, skeptisk publikum, nemlig pressekorpset i Pentagon. Hver dag udsætter Rumsfeld reporterne for sine improviserede, jazzede riffs. Få af dem synes at nyde dem. Men vi bør alle lytte. Rumsfelds poesi er paradoksal. Det betjener sig af et legende sprog, når det beskæftiger sig med de mest dystre emner som krig, terrorisme og død. Han behandler aldrig sine emner direkte, men væver af sted, idet han lader indskud og gentagelser forvirre«.

Seely mener, Rumfelds lyrik med sin forkærlighed for hverdagssprogets brudte rytmer kan minde om William Carlos Williams værker. I Frankfurter Allgemeine Zeitung mener kritikeren Frank Schirrmacher, at Rumsfelds poetiske tautologier »kropsliggør en subtil vestlig hermeneutisk desorientering«. Her i biksen tilslutter vi os både Seely og Schirmacher, men læs nu selv digtene og send os post (og påskeæg) om det indtryk, de måtte gøre.

Quiz 14 a: En følsom tysker, der realiserede en romantisk drøm ved at rejse til Italien i slutningen af 1700-tallet: »Jeg har set meget og tænkt endnu mere: Verden åbner sig mere og mere, og også alt, hvad jeg længe har vidst, bliver først nu mit eget. Hvor tidligt ved mennesket noget, og hvor sent begynder det dog at handle«. Hvem er poeten?

Quiz 14 b: »Hvis man bedømte ... efter hans Ydre, som han gik hjem den Eftermiddag i Storm og Slud fra Navigationsskolen, kom man næppe til noget betydeligt Resultat: En jævn, dansk, rødhåret Sømandsgut på sytten Aar, tarvelig i Klæder, men ordentlig og renlig«. Hvilken dansk drengebogshelt?

The Unknown
As we know,
There are known knowns.
There are things we know we know.
We also know
There are known unknowns.
That is to say
We know there are some things
We do not know.
But there are also unknown unknowns,
The ones we don't know
We don't know. Pentagons pressebriefing 12.2.2002Glass Box
You know, it's the old glass box at the -
At the gas station,
Where you're using those little things
Trying to pick up the prize,
And you can't find it.
It's -
And it's all these arms are going down in there,
And so you keep dropping it
And picking it up again and moving it,
But -
Some of you are probably too young to remember those -
Those glass boxes,
But -
But they used to have them
At all the gas stations
When I was a kid. Pentagons pressebriefing 6.12.2001Happenings
You're going to be told lots of things.
You get told things every day that don't happen.
It doesn't seem to bother people, they don't -
It's printed in the press.
The world thinks all these things happen.
They never happened.
Everyone's so eager to get the story
Before in fact the story's there
That the world is constantly being fed
Things that haven't happened.
All I can tell you is,
It hasn't happened.
It's going to happen. Pentagons pressebriefing 28.2.2003

Quizløsninger!
Kære Bibliopat
Svarene på quiz 13 a og 13 b faldt sammen med flere hændelser i mit liv samme weekend, som spørgsmålene blev stillet. Svaret på 13 a må være Randolph Hearst den store bladkonge eller 'Citizen Kane', om man vil, efter titlen på Orson Welles' film om Hearst. I filmen er Kanes berømte sidste ord på dødslejet »Rosebud« (rosenknop). Der har været mange teorier om, hvad det skulle hentyde til i Hearsts liv, men svaret er vist, at »Rosebud« var kælenavnet på Hearsts kæreste. I filmen har Kane dog en gammel kælk fra barndommen, hvor navnet Rosebud står præget.
Filmens sidste ord hentyder derfor nærmere til Kanes/Hearsts tabte uskyld. Løsningen på 13 a var nærliggende denne lørdag formiddag, hvor jeg læste bogtillægget som det første i dagens avis, da min kone i et forsøg på at kultivere vores weekend havde købt billetter til teaterkoncerten 'The Citizen' til en forestilling om søndagen i Huset i Magstræde. 'The Citizen' er netop en parafrase over Citizen Kane.
Svaret på 13 b må være Jack London, der levede en omtumlet tilværelse inden sin mystiske død i en al for tidlig alder. Teorierne om hans død spænder helt fra selvmord over nyresygdom til madforgiftning efter at have spist et dårligt æg. (Den gang fandtes der åbenbart også salmonella?). Samme lørdag, som jeg havde læst quizzen, kom jeg forbi Helligåndshuset på Strøget, hvor der endnu engang var antikvarisk udsalg.
Da priserne var nede på 20 kr. pr. bind, måtte jeg vove mig indenfor, selvom min kone mener, at jeg har slæbt for mange bøger ind i vores hjem.
Og hvad fandt jeg: et smukt indbundet eksemplar af 'Ulf Larsen' (på engelsk 'The Seawolf'), bogen som Jack London skrev om ekstrem individualisme, sømandskab og sælfangst. Er alt dette blot tilfældigheder? Jeg tror det næppe. Men hvad ligger mon bag?
Med venlig hilsen Thomas Bregnegaard Holmen


Fra et med hjem med aviser
Kære Bibliopat
Fin overskrift midt i 'den store papirkrig (3)' i Lørdags-Politiken, jeg tror bestemt mine seks børnebørn tegner på både papir, servietter og aviser alle vegne, osse på Endelave. Det er statsbiblioteket i Århus som her til lands er avisansvarlig, så skal du høre nærmere om aviskrimien, så er det hverken Rigsarkivet eller Det Kongelige Bibliotek, som du skal henvende dig til for at få dramaet opklaret. Rigtig god fortsat fornøjelse med dine studier til fordel for svigefuld omgang med ærværdige gamle dagblade. Selv er jeg så stolt af at være født i et hjem med aviser, det fortæller en historie om en familie med hidsig samfundsdebat over spisebordet. God påske, når den nu snart stunder til.
Venlig hilsen Jytte Hilden Kulturchef, Det Kongelige BibliotekFra et bibliotek med aviser
Kære Bibliopat
Tak for din morsomme klumme om aviskatastrofen i lørdags! Desværre blev jeg taget på sengen af min kulturchef, der kom mig i forkøbet! Som jeg før har erfaret: Man skal stå tidligt op, hvis man skal slå kulturchefen - som tidligere ministeren - om morgenen, og jeg er desværre ikke helt så meget morgenmand, som jeg er natteravn! Men forudsætningen var naturligvis, at jeg kunne svare på dine bibliopatiske spørgsmål, så derfor har jeg bedt om nogle oplysninger forud for min opringning. Trods det, Jytte Hilden nævner om Statsbiblioteket, har nationen altså også en national avissamling i nationalbiblioteket. Den er bare ikke begravet under Diamanten, men et helt andet sted! Og den har det godt, selvom der af og til er anslag imod dens fortsatte eksistens fra blandt andet finansministerielt inspirerede, antibibliopatiske rationaliserings- og comptrollertypers side ud fra devisen, at Danmark er for lille til for meget, der koster de fattige skatteborgere for dyrt i de næste generationer, selvom vi aldrig har været så rige som nu igennem historien.
Men jeg ringer, formentlig i morgen, dog ikke for tidligt!
Med venlig hilsen Erland Kolding Nielsen, Direktør, Det Kongelige Bibliotek