Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmarks Radio sparer på litteraturen. De burde overveje deres prioriteringer, mener Jan Thielke, formand for Danske skønlitterære Forfattere.
Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller

Danmarks Radio sparer på litteraturen. De burde overveje deres prioriteringer, mener Jan Thielke, formand for Danske skønlitterære Forfattere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter: For de klatskillinger DR bruger på litteraturen årligt kunne man flyve en hest til USA fire gange

Litteraturen er svindende på Danmarks public service-kanal. DR er tilsyneladende kravlet i et musehul, mener debattøren.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ifølge litterater lever vi i en litterær guldalder. Nye talenter kommer hele tiden til. Mange etablerede skriver hovedværker i disse år – og interessen for dansk litteratur er stigende i udlandet, f.eks. er Kim Leine shortlistet til International Dublin Literary Award, og Dorthe Nors er nomineret til en af verdens mest prestigefulde priser, Man Booker-prisen. Og oplæsningsarrangementer boomer, og folk hører litteratur som aldrig før.

Men hvor er vores alle sammens Danmarks Radio, som har sin særstatus og licensfinansieres, fordi DR har særlige kulturelle forpligtelser? DR er krøbet i et musehul. DR har et enormt budget – på næsten 4 milliarder – det har DR for ikke bare at lave kommercielle udsendelser, som private medievirksomheder lige så godt kunne lave, men for også at kunne kreere gode udsendelser og formidle dansk kultur og sprog. Og altså også dansk litteratur.

Litteratur burde dukke jævnligt op på hovedkanalerne – og burde være svær at komme uden om på kulturkanaler som f.eks. P1 og DR K. Men DR prioriterer anderledes, og DR K er stort set støvsuget for litteratur. Den seneste opgørelse over DR’s brug af oplæst litteratur via den såkaldte radiokasseaftale er da også oprørende læsning. DR har ramt et all time low. 336.000 kroner – for diverse kanaler – for ét år!

Til sammenligning brugte DR i 1999 7,1 million på afregning af oplæst litteratur. En sum, man dengang kunne have betalt DR’s generaldirektørs årsløn – som dengang var godt 1 million kroner – med i hvert fald seks gange. For de nuværende klatskillinger kan man fragte en hest (som ikke er nogen Pegasus) til USA fire gange eller betale hele to af kulturdirektørens månedslønninger eller bare en af generaldirektørens. De modtager hhv. 144.000 og 302.000 kroner pr. måned. Den er gal med proportionerne i DR. Eller hvad siger kulturordførerne og kulturminister Mette Bock?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden