0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det Kongelige
Foto: Det Kongelige

Hverveplakat fra Danmarks Kommunistiske Parti til frivillige soldater til De Internationale Brigader.

Ny bog om spaniensfrivillige danskere: Der var angst, tvang og ensretning i den spanske borgerkrig

’Hellere dø stående end leve på knæ’ var et af de slogans, som i 1930’erne fik 500 danske frivillige til at kaste sig ind i den spanske borgerkrig på antifascisternes side. Ideen om den rene idealisme reducerede borgerkrigen til det godes kamp mod det onde. Men virkeligheden var en anden. I en ny bog fortæller historikeren Morten Møller om en benhård kommunistisk ledelse, der krævede ubetinget loyalitet og ikke lod fascisterne noget efter i bestialsk afstraffelse af de spaniensfrivillige. Bogen drager paralleller til nutidens syrienskrigere.

FOR ABONNENTER

I middelalderborgen i Castelldefels syd for Barcelona er sporene fra Den Spanske Borgerkrig fortsat tydelige. Det er overraskende spor, som også omhandler danske soldater i en af de blodigste borgerkrige i Europas moderne historie.

Træder man ind i borggården og videre ind i hovedbygningen, passerer man gennem fornemme lokaler med elegante trælofter og smuk udsigt til Middelhavet. Borgens kapel er bygget med store hvælvinger, tykke mure, marmorgulv og dekorerede lofter, og som så mange andre hellige rum blev det under Den Spanske Borgerkrig brugt til andre funktioner end dets oprindelige formål. I Castelldefels brugte De Internationale Brigader kapellet som fængselscelle for desertører og andre ’uønskede elementer’ blandt sine egne soldater.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement