Aleksandar Sajin.
Foto: Forlaget Gladiator

Aleksandar Sajin.

Bøger

Velskrevet roman om en midaldrende mands uspektakulære liv i Danmark er ikke så sjov, som den selv tror

Mens Aleksandar Sajins tragikomiske portræt af en mand i alle tænkelige livskriser ikke er vildt sjovt, er det til gengæld meget sandt.

Bøger

Det tog mig lidt tid at blive helt glad for Aleksandar Sajins ’Ivan Blank’, en slags tragikomisk skildring af en midaldrende mands uspektakulære liv i Danmark.

Først var det for nemt at blive lidt træt af hverdagssatiren, af det finlitterære i anslaget, og det tilsyneladende tilfældige, men også tydeligt konstruerede ved kompositionen.

Men så blev det alligevel en roman, der ud over at være ret underholdende også både har en vedkommende historie at fortælle, og som gør det på en måde, der kommer til at føles nødvendig og i øvrigt ret forfriskende i en tid, hvor lignende historier om mænd i krise ofte serveres autofiktivt.

’Ivan Blank’ handler også om at være en brik i et system, i et underligt land, om ikke at være en del af nogen tradition eller noget folk, om at være, ja,

I centrum har vi Ivan, en slags antihelt, der kom til Danmark under Balkankrigen i 90’erne (vistnok ligesom forfatteren), han er velintegreret, tidligere forfatterspire, men også uden andre ambitioner i livet end et hus i Greve med kæresten, han ikke elsker. Ivan arbejder som serbokroatisk tolk, har alt for mange børn og forsøger sig som sugardaddy, mens kæresten ligger og føder endnu et barn.

Det lyder jo som en ret banal midtvejskrise, men bogen gør også det, at den skifter mellem fortællerpositioner og tider, og portrættet af Ivan bliver underligt indirekte; det er især kvinderne, der skriver ham frem, og billedet, der tegnes af Ivan, der jo har svært ved helt at finde en stemme – som forfatter, som nydansker, som ægtemand – bliver på én gang stadig mere helt og fragmenteret, men sjældent fortalt i første person.

Der er mange måder at føle sig fremmed i verden på. Ivan kender de fleste af dem.

Og mens Sajin har sans for at give sine karakterer hver sin særlige stemme, er romanen også fortalt med samme gennemgående sarkastiske tone, der giver dem noget ufrivilligt tragikomisk – f.eks. når Marie, Ivans seneste kæreste, taler i banale hovedsætninger, og det hænger sammen med, at hun ikke fatter, at Ivan ikke elsker hende:

»Ivan er en rigtig mand. Min mand. Vi skal nok finde ud af det. Vi skal bare holde sammen. Vi er blevet gift i kirken. Jeg har billederne fra vores bryllup i albummet i den hvide reol i stuen. Og jeg har gemt min hvide brudekjole i underskabet i køkkenet. Og jeg har hængt billeder af os to op på væggen i gangen. Og jeg elsker Ivan«.

Man fornemmer også latterliggørelsen i replikkerne, der ved at have en tendens til at overforklare ikke kun lyder som karakterernes egne:

»Du ved godt, at jeg ikke kan spise kød, der ikke er økologisk, efter at jeg så den ko i øjnene, da jeg var i landbrugspraktik hos den forfærdelige landmand i Sønderjylland i niende klasse!«.

Jeg kan godt lide sammenstødet mellem hverdagsrealismen og den feberhede, hallucinerende prosa, der også præger bogen:

»Og hendes store slappe overarmsmuskel ville sprælle som en fisk, der gisper efter vejret«.

Sajin skriver virkelig godt. ’Ivan Blank’ handler også om at være en brik i et system, i et underligt land, om ikke at være en del af nogen tradition eller noget folk, om at være, ja, blank.

Men ’Ivan Blank’ er først og fremmest en roman om kærlighed, om ikke at kunne være i den, om at stå uden for sit eget liv og opleve det med den distance, der også er en del af det litterære projekt, og som både er en del af problemet og af befrielsen!

Mit problem med romanen er dog, at den ikke er så sjov, som den forsøger at være. Men jeg synes også, den balancerer mellem ironi og patos på en måde, der viser, at der bag sarkasmen ligger noget sårbart, der ikke findes nogen nem adgang til.

Ivan lever det meste af livet på en løgn, og den pointe demonstrerer romanen ned til mindste detalje.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce