0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Årets debutant satsede alt og vandt

Tine Høeg, der netop har fået Bogforums Debutantpris for ’Nye Rejsende’, har skrevet det meste af sin roman i toget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Forfatteren Tine Høeg, Forlaget Rosinante.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Nye rejsende’ handler om en gymnasielærer, der pendler fra København til Næstved, hvor hun arbejder, og som nogle dage har lidt svært ved at koncentrere sig.

Da har hun nemlig haft sex med en mand i toget, ude på toilettet, og begæret vælter rundt i kroppen på hende.

Efter at hun for nogle dage siden fik at vide, at hun er årets debutant, har Tine Høeg selv haft svært ved at koncentrere sig på jobbet på virkelighedens gymnasium, ZBC i Næstved, som hun også tager til med toget.

Men nu kan hun endelig dele sin glæde med andre over blomsterne, anerkendelsen og pengene, som hun netop har modtaget på Bogforum i BellaCenter for digtromanen ’Nye Rejsende’, som Politikens anmelder kaldte stilsikker og roste for sin »kejtede komik og ømme minimalisme«.

Bogfolk

#95: Debutantprisvinder Tine Høeg
#95: Debutantprisvinder Tine Høeg

Henter…

Verdens dummeste spørgsmål. Hvordan har du det lige nu?

»Jeg er helt vildt glad. Man vil jo gerne have en reaktion, man vil gerne have anerkendelse, når man kaster sin bog ud i verden. Jeg har taget en chance ved at satse på at skrive, og så er det jo skønt, når det går godt«.

Hvad siger dine elever til, at læreren har været nomineret til en fin litteraturpris?

»Jeg har lige fået nye elever, og jeg har faktisk ikke fortalt dem det. Men de googler jo én eller finder én på Facebook, så måske ved de det alligevel. Mine tidligere elever syntes, det var cool, at jeg skrev. Men det bekymrer mig egentlig ikke, hvad de synes. Jeg gør det, jeg gør«.

Din hovedperson har kolleger, som hun kalder LUST, BROM, STAR og EMO efter deres mailadresser. Hvad synes dine lærerkolleger om din bog?

»De er glade for den, og de går selvfølgelig ret meget op i, hvem af dem, der har inspireret mig til personerne i bogen. De kan jo godt genkende noget. Den T-shirt, som STAR går rundt i med påskriften ’Moralsk Fyrtårn’, findes fx i virkeligheden. EMO er en rigtig forkortelse, som jeg har stjålet. Og LUST også. Det var simpelthen for godt til ikke at bruge. En af dem, der har inspireret mig til STAR synes, at jeg skal skrive en to’er, hvor STAR er hovedperson, hehe«.

Og de frygter ikke at have sluppet en litterær spion ind på gymnasiet som vil skrive autofiktion?

»Nej, tværtimod. Jeg har skrevet et litterært værk, og det er de med på. Flere af mine danskkolleger underviser i bogen. Den er også købt hjem som klassesæt, og både lærere og elever har været begejstrede«.

Hvor meget tid kan du bruge på at skrive?

»For lidt! Det kan godt være svært at jonglere både job og skrivning og alt det, der er fulgt med udgivelsen: oplæsninger, workshops osv.Jeg holder ikke så meget fri, jeg skriver også i weekenderne«.

Du underviser bl.a. i kreativ skrivning på ZBC. Hvad rør der sig blandt de unge?

»Alt muligt på én gang. Det er meget givende og sjovt for mig at undervise i skrivning. Det er en legeplads, men samtidig åbner tekstlæsningerne op for samtaler om vigtige spørgsmål. Jeg synes, de er meget reflekterede, de har mange kloge tanker om samfund og politik. Der er et forventningspres, som ikke var der, da jeg gik i gymnasiet. Vi var nok den sidste generation, der fik lov at vælge med hjertet. De unge i dag forventes at være meget målrettede meget tidligt. Jeg prøver at hive lidt den anden vej. Sige at det er ok at trække vejret, at alt ikke falder sammen, fordi man vælger en ny retning undervejs. Mange forventer af sig selv, at de fra nu af skal bevæge sig i en lige linje uden at vakle, og det tror jeg ikke man kan«.

Hvilken litteratur fænger an blandt de unge?

»Det er meget forskelligt. En af klasserne er vilde med ældre tekster, Thomas Kingo f.eks.’Et dukkehjem’ af Ibsen har også været en succes og skabte masser af debat om kvindesyn og kønsroller også i et nutidigt perspektiv. Men også helt nye ting: tumblr-blogs og Beyoncé-haikudigte«.

Hovedpersonen i ’Nye rejsende’ har et ben i hver lejr. Hun er både ung og voksen, tæt på elevernes vildskab og de andre læreres voksne modenhed. Hvad er dannelse i 2017?

»For mig er dannelse at vide noget om, hvad det vil sige at være menneske, og at kunne tvivle. Måske mere præcist at have en veludviklet forståelse for og empati med andre mennesker. Det er det, jeg allerhelst vil lære mine elever. Og her er skønlitteraturen jo essentiel, fordi man, når man læser får adgang til andre menneskers sind. Man lærer gennem litteraturen at se verden med andres øjne, og det er dannende«.

Og fremtiden?

»Jeg er ved at skrive bog nummer to, og min identitet er helt klart mest forankret i det at være skrivende. Det, jeg skal og vil, er at skrive, og derfor er det sådan en kæmpe glæde med denne her pris. Fordi den sætter streg under lige præcis dét«.

Lyt til Bogfolk med Tine Høeg her:

Læs mere:

Annonce