0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Sara Stridsberg ville skrive om en skovnymfe, »som man følger efter langt ind i skoven, og som vender sig om og åbenbarer et stort sår, når man er havnet så langt inde, at man ikke ved, hvor man er«.

Den svenske stjerneforfatter Sara Stridsberg: »Hvis I vil have døde kroppe, så skal I fandeme få døde kroppe«

Sara Stridsbergs roman, ’Kärlekens Antarktis’, handler om en prostitueret, der bliver myrdet og skåret i syv dele. I dette interview fortæller Stridsberg om at ville tvinge en død kvindes stemme ind i en verden, hvor myrdede kvinder ellers er reduceret til underholdning.

FOR ABONNENTER

Det er sent på natten og frysende koldt. Jeg er gået op til Robert Nordins lille bronzeskulptur i Malmskillnadsgatan, Stockholms gamle hjemsted for prostitution. Den forestiller en lille pige, som sidder på marken og læser et digt af Gunnar Ekelöf om at være fremmed i sit eget land. Tredive meter fra mig stiger en yngre kvinde i alt for lidt tøj ind i en stor, hvid bil. Først talte kvinden med bilens fører gennem det nedrullede vindue, så satte hun sig ind, det hele tog kun få sekunder. Det er ikke forbudt at sælge sex i Sverige, men det er forbudt at købe det. Skammen er flyttet over på kunden, men risikoen er vel den samme, tænker jeg.

Hvem der samlede Cathrine de Costa op, er aldrig blevet opklaret. Og det var her i Malmskillnadsgatan, hun sidst blev set. Det var en junidag i 1984, og de første kropsdele begyndte at dukke op tre uger senere. Medierne svælgede i de uhyggelige detaljer. Man fandt aldrig hendes hoved, men Sara Stridsbergs nye roman, ’Kärlekens Antarktis’, rummer en fantasi om det: Et kvindehoved synker smukt mod bunden af et vandhul i en skov. Håret står som en faldskærm over hovedet, efter at morderen har smidt det fra sig.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu