Boris Pasternaks nobelprisbelønnede roman ’Doktor Zjivago’, der netop er genudgivet på dansk, handler om en af de mest dramatiske perioder i Ruslands historie: opgør med tsarstyret, kommunistisk magtovertagelse, borgerkrig, industrialisering i lyntempo, Gulag og hungersnød i landbrugsområderne.
Romanen er Pasternaks personlige udlægning af historien, og den passede ikke Sovjets diktator Josef Stalin.
Pasternaks elskerinde Olga Ivinskaja blev – to gange endda – sendt i fangelejr, han og hans nærmeste var under konstant overvågning af KGB, og indtægter fra den internationale succesroman blev smuglet ind i Sovjet af vestlige aviskorrespondenter.
I sin ny bog ’Moscow Has Ears Everywhere’ rekonstruerer den italienskfødte amerikanske filosofiprofessor Paolo Mancosu begivenhederne omkring romanen, Pasternaks død og det retlige, politiske og økonomiske efterspil på basis af hidtil ukendte dokumenter fra næsten alle aktører.
»Vi mangler kun de fleste bilag fra retssagen mod Ivinskaja og hendes datter Irina sidst i 1960«, siger Mancosu, der har skrevet flere bøger om affæren, i et telefoninterview. »Ellers har jeg adgang til breve og papirer fra alle parter«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her