0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uomgængeligt værk findes endelig på dansk: Thomas Mann hylder krigen i berygtet tekstsamling

Det 20. århundreds største tyske forfatter var besat af Første Verdenskrigs udbrud. I årene 1914-18 skrev han en række dæmoniske tekster, som nu endelig foreligger i et dansk udvalg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Foto: Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi taler måske her om et af de mørkeste, mest omdiskuterede kapitler i hele den tyske litteratur: I 1914, før det første skud overhovedet er blevet affyret, udsender Thomas Mann et 14 sider langt essay med titlen ’Gedanken im Kriege’ (Tanker under krig), hvori han fejrer udbruddet af Første Verdenskrig som en »befrielse« og en »rensning«.

Det var egentlig ikke en krig, som Tyskland ønskede sig, skrev Mann, men nu, hvor den stod før døren, var hans hjerte alligevel »i flammer«. Krigen mellem Frankrig og Tyskland så han som konsekvensen af en dyb kulturel kontrast, en kamp mellem det, han betegnede som henholdsvis civilisation og kultur.

Hvis Frankrig og Voltaire stod for oplysning, fornuft og borgerlig moral, repræsenterede Frederik den Stores Tyskland soldaten, det dæmoniske, geniet, den heroiske pligtopfyldelse. Manns propagandaskrift var nok så typisk for sin tid, men ikke desto mindre førte det til bestyrtelse blandt hans kunstnervenner og udløste det, som er gået over i historien som en sand brødrekrig mellem ham og den mere liberale Heinrich Mann.

Mann kom under beskydning fra flere lejre og måtte hurtigt forsvare sine synspunkter. Han afbrød derfor sit arbejde med sin monumentale roman ’Trolddomsbjerget’ for at skrive denne 600 sider lange og berygtede tekstsamling ’Et upolitisk menneskes betragtninger’, som man altså nu kan læse et udvalg af i Karin Højersholts oversættelse.

Det sensationelle er, at Mann på ingen måde her tager noget af sin krigsbegejstring tilbage, og heller ikke broderen, der hele vejen går under navnet ’civilisationslitteraten’, må have følt sig imødekommet. Tværtimod: For Mann forbliver verdenskrigen en sand »kamp« mellem den mytiske tyske nations historie og »bestemmelse« og alt det fremmede: Vestens demokrati og humanisme.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce