0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tis/axb/Ritzau Scanpix
Foto: Tis/axb/Ritzau Scanpix

Jürgen Habermas har skrevet en storslået bog.

Habermas vækker opsigt med 1.752 siders filosofisk finale: »Tænk hvis bare Trump kunne læse – Habermas«

Tysk filosofis ukuelige verdensforbedrer har skrevet en storslået bog, en filosofihistorie på 1.752 sider, som også er en kommentar til samtiden. Habermas forsøger optimistisk at bygge en ny bro mellem tro og videnskab, og det affødte i efteråret en heftig debat. Vi gør status over det filosofiske slagsmål.

FOR ABONNENTER

Der skete et eller andet med Jürgen Habermas i september 2001. World Trade Centers tvillingetårne var lige styrtet i grus, og over det meste af kloden syntes spændingerne mellem det sekulære Vesten og religiøse fundamentalister at være ved at eksplodere.

Habermas, vor tids formentlig mest berømte filosof og demokratitænker, var netop blevet indstillet til de tyske boghandlers hæderkronede fredspris, og i sin takketale manede han til besindighed: Mange af det 20. århundredes moderniseringsteoretikere, herunder ham selv, havde forholdt sig for arrogant til religionens rolle i samfundet, sagde han. Vesten manglede fortsat at løse de problemer, som sekulariseringen havde efterladt. Selv mødtes han i tiden efter med kardinaler, biskopper og teologer for at diskutere muligheden for at tilpasse religion til det moderne samfunds fornuftsverden.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere