0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prisbelønnet forfatter har efter syv års fangenskab på en ø i Stillehavet fået status som flygtning i New Zealand

Efter årevis i et australsk tilbageholdelsescenter har iransk-kurderen Behrouz Boochani fået flygtningestatus i nabolandet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den kurdiske forfatter Behrouz Boochani har efter mere end seks års tilbageholdelse på øen Manus fået status som flygtning i New Zealand.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præcis syv år efter at den kurdiske forfatter Behrouz Boochani ankom til Australien og blev tilbageholdt i et af landets udskældte flygtningecentre, har han opnået anerkendelse som flygtning.

Ikke i Australien, som fortsat har en af verdens strengeste flygtningepolitikker, men i nabolandet New Zealand. Boochani var i november inviteret til en forfatterfestival i landet og havde i den forbindelse fået et midlertidigt visum. Han søgte beskyttelse som flygtning, så snart han landede.

I går anerkendte New Zealands myndigheder så hans flygtningestatus. Det giver ham visum til at blive i landet og ret til at søge om permanent opholdstilladelse.

»Jeg er meget glad for at få en vished om min fremtid, jeg føler mig lettet og endelig sikker«, siger han til det britiske medie The Guardian.

»Men samtidig kan jeg ikke fejre det til fulde, fordi så mange af de mennesker, der var indespærret med mig, stadig kæmper for frihed, stadig er på Papua Ny Guinea, på Nauru eller tilbageholdt i Australien. Og selv hvis de bliver løsladt, eksisterer Australiens politik fortsat«.

Ulovlig tilbageholdelse

Behrouz Boochani er en del af det kurdiske mindretal i Iran. Han forlod landet, da redaktionslokalerne for hans tidsskrift for kurdisk politik blev stormet.

11 af hans kollegaer blev anholdt, og Boochani flygtede over Indonesien til Australien, men blev som en af de første flygtninge sendt til den tidligere australske koloni, Papua Ny Guinea.

»Jeg flygtede fra Iran, fordi jeg ikke ville i fængsel, men da jeg søgte asyl i Australien, satte de mig i et andet fængsel«, sagde han i et interview med Politiken i marts 2019.

Tilbageholdelsen af flygtninge under forhold, FN har kaldt ulovlige, skal afskrække andre fra at søge til Australien for at opnå asyl. Behrouz Boochani skriver om tiden på Manus, en ø i Papua Ny Guinea, i den prisbelønnede bog ’No Friend but the Mountains’. Han kalder konsekvent myndighedernes behandling af ham og de andre tilbageholdte for tortur.

I dag bor den kurdiske forfatter i byen Christchurch, hvor han ifølge The Guardian skriver på en ny bog og samarbejder med adskillige universiteter om projekter relateret til klimaforandringer og fordrivelse af mennesker.

Læs mere:

Annonce