0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
10070 Jessica Gow/tt/Ritzau Scanpix
Foto: 10070 Jessica Gow/tt/Ritzau Scanpix

Den 59-årige svensktalende finske forfatter Monika Fagerholm debuterede med novellesamlingen 'Sham' i 1987. Samme år som hun færdiggjorde en kandidat i psykologi og litteratur fra Helsinki Universitet. Siden har hun udgivet syv bøger, der har indbragt hende en række priser, blandt andet Det Svenske Akademis nordiske pris, også kendt som 'den lille nobelpris'.

Forrygende og barsk voldtægtsroman vinder Nordens største litteraturpris

Monika Fagerholms ’Hvem slog Bambi ihjel?’ løber med Nordisk Råds Litteraturpris 2020. En forrygende og barsk roman, der taler ind i en tid, hvor #MeToo ændrer spillereglerne radikalt, skriver Jes Stein Pedersen i denne kommentar.

FOR ABONNENTER

Det mørke centrum i finlandssvenske Monika Fagerholms hypnotisk spændende prisvinderroman ’Hvem slog Bambi ihjel?’ er en rå gruppevoldtægt. Romanen undersøger, hvad der skal til, for at unge mænd voldtager, og at et offer holder kæft, samt hvilke konsekvenser en sådan udåd får for parterne.

Litterært er Fagerholms undersøgelse lige så sofistikeret, som voldtægten er brutal. Nordisk Råd har valgt den helt rigtige vinder i et felt, der fra Danmark talte Yahya Hassans sidste digtsamling og Hanne Højgaard Viemoses ’HHV, FRHSW’.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere