Jeg bliver nødt til at lægge ud med en erklæring: Jeg er frådende lykkelig og alt for hysterisk inhabil til at skrive om denne bog.
Dens forfatter, den første i verden, som vi kender af navn, er nemlig en af mine direkte formødre fra Vestasien, eller hvad vi nu kalder ’Mellemøsten’. Enheduana, ypperstepræstinde i templet i bystaten i oldtidens Irak, arnestedet for de første skrifttraditioner i verden, var datter af en akkadisk konge, Sargon af Akkad, der samlede de sumeriske bystater og indsatte datteren som ypperstepræstinde for måneguden Nanna.
Enheduana levede for cirka 4.300 år siden og er forfatter til flere litterære værker, hvoraf nærværende udgivelse, ’Dronning over verdens magter’, betragtes som hendes hovedværk. Digtet er en hyldest til og en påkaldelse af gudinden Inana, datter af guden Nanna og månegudinden Ningal.
Da Enheduanas tempel bliver angrebet af sumeriske oprørere ledet af Lugal-ane og hun selv sendt i eksil, påkalder hun sig Inana og hendes magter. Inana hersker over sex, krig, kærlighed, kaos og ødelæggelse, og Enheduana lovpriser hendes vrede og ophøjer hende til dommer over striden om templet.
»Dronning over verdens/magter, du, der stråler/som dagslys! Standhaftige/kvinde, svøbt i angstskær,/elsket af himmel og jord./Du himmelgudens/hengivne, der holder//diademer i dit greb og/elsker retfærdighedens smykke! […]«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind