0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

København kortlagt 1761

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ingeniørofficer Chr. Gedde tegnede et kort over København, som egentlig skulle have været udgivet i 1761, men det blev ved det ene originale eksemplar, som efter en tid blev hængt op på Københavns Rådhus, hvor det hang lige til 1903. Så blev det overdraget byens stadsarkiv, medtaget af slid og lys.

Ny teknik har nu muliggjort en udgivelse af det gamle kort over København, støv og lak er ved scanning fjernet fra kortet, og en mængde originale farvelægninger, som afslører Geddes fornemme arbejde, er blevet synlige.

Med rundhåndet støtte fra Bergiafonden og på ihærdigt initiativ af kunsthistorikeren Ida Hausted er kortet nu endelig udgivet, forelagt af Arkitektens Forlag og med en spændende introduktion af arkivar Bjørn Westerbeek Dahl.

Det gamle kort er gengivet i 1:1, opdelt i 36 kortblade på 45 x 45 cm. og det er muligt at sætte kortbladene sammen til det store kort, så det kan anbringes på en væg. Det grafiske arbejde med udgivelsen bærer præg af Mette og Erik Mouriers fornemme omhu og sans for det æstetisk tilfredsstillende. Bladene er samlet i en smuk, kraftig, foret mappe.


Det er virkelig spændende at gå på jagt i det historiske København. Modsætningen mellem Nykøbenhavn, kvarteret nord for Bredgade med mange små borgerhuse og den tætbebyggede middelalderby er påfaldende.

I Københavns ældste dele var grundpriserne højest, og derfor blev der naturligvis også bygget intensivt. Middelalderbyen var håndværkernes og borgernes by, og mellem Gammel Torv og Nytorv lå rådhuset med Magistraten, der bestod af overpræsidenten og to borgmestre, udpeget af kongen.

Ovre på Christianshavn i Strandgade er den tyske menighed ved at opføre en kirke, for at skaffe penge var der holdt lotteri, derfor blev kirken kaldt Lotterikirken, officielt Frederiks Tyske Kirke, sammen med Petri Kirke i middelalderbyen var den ramme om den store tysktalende befolknings åndelige liv.

Fæstningsværkerne præger den lille by. Uden for Søerne lå fælleder, hvor køer, heste og får kunne komme på græs om sommeren, passet af markmænd - og syd for Vesterbrogade lå byens murede galge. På Østerbro var der fiskedamme.

Forbilledet for det fine gamle kort var franskmanden Louis Bretez' kort over Paris fra 1739.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce