0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hidsig Lamborghini-bog har speederen i bund

Christian Frost laver burnere i historien om den italienske tyr.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MARTIAL TREZZINI (arkivfoto)/AP
Foto: MARTIAL TREZZINI (arkivfoto)/AP

Den med tyren. Den nye 6,5 liters V12 eksploderer lige op i ansigtet på dig.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Så trådte jeg speederen i bund. Helt i bund. Reaktionen burde have været til at forudse. Og så alligevel ikke. Den nye 6,5-liters V12 eksploderer lige op i ansigtet på dig, lyden er som et piskesmæld, skarp, direkte – ufattelig intens. Hvis du skal opleve noget mere voldsomt, skal du muligvis være selvmordsbomber«.

Man skal trække kørehandskerne godt op over knoerne, hvis man vil følge med, når Christian Frost giver den gas. Og da især, hvis det er Lamborghinis seneste model fra 2011, Aventador, han sidder bag rattet i. Så går det stærkt – så stærkt, at det som læser kan være svært at holde trit med billedsproget.

Men nuvel, det er jo en drengebog, en bog om brede dæk, dobbelt overliggende knastaksler og masser af svedige hestekræfter.

Det er bogen om Lamborghini, et af verdens vidundere på fire hjul, og her kan man som skribent slippe igennem med det meste. Læseren er allerede på vej til næste billede af Lamborghini, og fantastiske billeder fra Lamborghini-historien er Christian Frosts bog heldigvis fuld af.
Forholdet til Ferrari

Lamborghini er historien om en af de yngre sportsvognsklassikere fra Italien. Mens mytiske mærker som Maserati eller Bugatti har været storforbrugere af benzin i det meste af automobilhistorien, kom den første Lamborghini-prototype først til verden i 1963. Som bilmærke er Lamborghini heller aldrig blevet så kendt som sin ’storebror’, Ferrari (grundlagt i 1947).

Netop forholdet til Ferrari var faktisk ret afgørende for tilblivelsen af den første Lamborghini 350 GTV. Christian Frost genfortæller fablen om, hvordan traktorfabrikanten Ferruccio Lamborghini bliver så træt af evindelige reparationer på sin Ferrari, at han til sidst beslutter sig for at tage det op ansigt til ansigt med Enzo Ferrari selv – kun for at blive arrogant afvist. Og at han derefter beslutter sig for at lave sin egen sportsvogn. Det sker i årene efter 1963 i dertil indrettede fabrikshaller i Sant’Agata, deraf den ene del af bogens undertitel.

Den anden del, den om tyren, skyldes Lamborghinis kendetegn på køleren – en tyr af guld, der stamper fnysende i jorden. Forklaringen på dette italiensk-spanske mash up skulle angiveligt være, at italienske Ferruccio var vild med spansk tyrefægtning. Og den dag i dag bliver nye Lamborghini-modeller fortsat opkaldt efter legendariske tyre fra tyrefægterhistorien.

Lamborghinis første store kommercielle gennembrud kom med Miura fra 1966, der blev populær i diverse jetsetkredse og fik både Miles Davis og Frank Sinatra til at skifte gear på tyren.

Hestekræfter ad libitum
»Miura er verdens mest formidable tyr og frygtet af enhver matador, med en enestående kombination af styrke og intelligens. Ingen, der nogensinde har set en Miura-tyr i levende live kan påstå, at tyrefægtning er en unfair kamp«. Christian Frostskriver, ligesom en entusiastisk fortæller på Discovery Channel taler, og det skal man kunne leve med.

Helt galt med højtlæsningen går det dog, da han kort inde i bogen kigger tilbage på Ferruccios skolegang i slutningen af 1930’erne:

»Han havde det bedst, når han kunne tage fat om problemerne med begge hænder, så han svedte over skolebøgerne med de mange matematiske formler. Da Anden Verdenskrig brød ud, har der uden tvivl lydt et lettelsens suk fra unge Lamborghini over den forventede pause i studierne, det ville medføre«.

Really, et ’lettelsens suk’? Hvad man dog ikke kan få sig selv til at skrive ...

Men læs den nu bare alligevel, hvis du er pjattet med italiensk firehjulsdesign og hestekræfter ad libitum pakket ind i en tyr.