0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny bog kalder det jyske Klondike for en stat i staten

Kulørt og oplysende roman om brunkulslejerne ved Herning, der fyrede Danmark op under besættelsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

KUL. I Knud Simonsens roman skildres livet i brunkulslejren, hvor mændene knoklede på akkord. Polfoto

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et drama i besættelsens drama er brunkulseventyret ved Herning. De kulagtige fossiler i undergrunden var kendt, men først med Anden Verdenskrigs mangelsituation blev det rentabelt at hente dem op. For ikke at sige nødvendigt, hvis det besatte Danmark ikke skulle krepere af kulde.

Snart trak ’det brune guld’ entreprenører, 4.000 arbejdere plus eventyrere til feltet, der allerede dengang fik navnet ’Jydsk Klondike’. Det er titlen på en reportageroman af Herning-journalisterne Anton Duedahl Madsen og Eivind Sulkiær fra 1943. Inden da havde forfatteren Mogens Klitgaard indlagt miljøet i den fine novelle ’Brunkul’ (1941). Siden har lokale behandlet temaet journalistisk og etnologisk.

Brunkulseventyret fortsatte op i 50’erne, og det gik så hårdt til med ulykker og slagsmål, at området fra 1947 fik fast Falck-ambulance. En mindelund har 57 mindesten over omkomne arbejdere, og det arrede månelandskab står stadig tilbage – livsfarligt på grund af mergelgrave og jordskred.

Endnu har vi ikke fået den store bog om tabernaklet, men arkitekt og forfatter Knud Simonsen formidler det effektivt i denne roman. Den bygger på grundig research og interview med overlevende veteraner og familie. Et par optræder under eget navn, men de fleste har fået fiktive navne – med god grund, for miljøet tiltrak ikke Vorherres blideste børn.

Øltønden og Hugormen
Handlingen foregår omkring guldgraveriets epicenter: flækken Søby og lederfigur er den 22-årige Martin Rask Jensen, en af de mange, der hellere vil slide i bidende vestenvind på barsk, men fed akkord frem for som underbetalt gårdskarl i grisefims. Og frem for at arbejde i Tyskland eller bygge betonbunkere på Vestkysten.

Mange af de tililende konjunkturryttere går ned på grund af kapitalmangel, hvis de ikke drukner i mudder og sandskred. Andre scorer en indtægt på 50 gange en normal arbejdsmands.

Vor helt Martin Rask Jensen viser rask talent for at skovle penge op af jorden og organisere stordrift. Søby KlondIke er sælgers marked.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter